Pe 25.februarie 2025 am încheiat un contract de rezervare pentru un teren cu o firma imobiliara. Prețul vânzării terenului 12000 euro din care am platit avans 3000 euro, restul 9000 euro se vor plăti la notar în ziua vânzării in august 2026.
In contract este specificat că dacă doresc denunțarea unilaterală la contract pierd avansul de 3000 euro. Problema este că cel care administrează firma imobiliara mi-a trezit suspiciuni prin faptul că dorește acum încă 3000 euro prin act adițional, motivând că îi trebuie bani să facă demersuri pentru apa și canalizare, in condițiile in care tot din spusele lui, nu are finalizate actele (PUZ și dezmembrare). Încearcă probabil să mai scoată niște bani de la mine. I-am spus să-mi arate sau să-mi trimită un Nr de cadastru, o schiță, orice documente că acest teren exista și refuza pe motiv că sunt date personale, deși le putea blura. Trezindu-mi suspiciuni, m-am interesat de aceasta persoana pe internet din documente publice și am aflat de pe site-ul Judecătoriei locale că acesta are mai multe dosare, din care unul de înșelăciune. Sunt aspecte prin care pot dovedi că am fost mințită, iar firma este preluată de dânsul de un an.
Vreau să renunț la contract, să primesc banii înapoi, pentru că îl banuiesc de înșelăciune.
El mi-a promis telefonic că îmi va da banii înapoi dacă menționez pe contract că renunț la rezervare teren din probleme personale. Lucru cu care nu sunt de acord decât dacă semnăm amândoi o înțelegere.
Am formulat o plângere pentru poliție. Întrebarea mea este sa accept înțelegere pe cale amiabila sau tergiversez lucrurile dacă depun plângere penală la politie?
gi-jane2
Moderator 5din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Dvs nu ați văzut actele inainte de a face contract ca sa știți ce cumparati?
Cf contractului, nu aveti de dat banii, partea proasta e ca trebuie sa așteptați pana in 2026 camd fie semnati contractul, fie va puteți cere banii înapoi.
Acum faceti degeaba plangere la politie
În primul rând, de ce trebuie să așteptați până în 2026 pentru un teren? Dacă ați fi rezervat un apartament sau o vilă de pe planșetă. avea o logică. Dar la un teren discutăm de lotizare și dezmembrare, care nu durează atât de mult. Mă rog, poate să dorească să facă PUZ și să aducă utilitățile în zonă ca să crească atractivitatea și prețurile terenurilor pe care le vinde, dar atunci nu avea niciun motiv să nu vă arate documente, să nu vă spună exact în ce stadiu e. GDPR nu are nicio treabă aici, iar în măsura în care ar exista totuși ceva date personale, vă poate arăta niște copii anonimizate.
Poate ar fi cazul să mergeți la promotorul imobiliar cu un avocat.
Probabil terenul este agricol, poaate exgravilan, dureaza PUZurile si PUDurile cu anii.
Mergeti la un avocat sa il notifice, nu mai stati prea mult. Timpul nu curge, de regula, in favoarea dv. Bine ar fi de verificat si dosarul acela penal.
I-am comunicat pe WhatsApp sa-mi trimita extras de carte funciara si in cazul in care nu imi trimite extrasul, i-am propus rezilierea contractului cu acordul partilor cu mentiunea de restituire a avansului de 3000 euro in termen de 30 de zile.
M-a sunat si mi-a spus ca NU imi trimite extrasul de carte funciara ca nu mai vrea sa-mi vanda terenul si este de acord cu rezilierea contractului cu acordul partilor, insa cu restituirea avansului (exact suma pe care am platit-o in lei) in termen de 60 de zile pentru ca intra in concediu si el si contabila.
Voi contacta un avocat sau un notar pentru rezilierea contractului de comun acord prin act aditional, pentru ca am convenit sa rezolvam pe cale amiabila, si sper eu, fara alte repercursiuni juridice.