avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cuplu necăsătorit, în decembrie el și a vândut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cuplu necăsătorit, în decembrie el și a vândut apartamentul lui de bunavoie...

aș dori o părere scurta despre situație daca se poate va rog

Speță e următoarea, sper sa mă exprim bine:

Cuplu necăsătorit, în decembrie el și a vândut ap lui de buna voie, și a achitat creditul , de diferența a plătit avansul la casa, luată împreună, cu act de cesiunea pe 50% că el a dat 20 mii avans și eu am băgat în casă 20mii mobilat și utilat. Deci suntem 50-
/50 coroprietari , creditul ipotecar fiind pe numele lui, eu fiind garant, nu girant.
El a mai dat tot din ce ia rămas de la casa 10 mii pe sub mana pt avans chipurile că sa ii facă dobânda de 9% casa Verde, unui agent al agenției de unde s a luat casa noua. Eu in acest timp eram la munca in strainatate și i am transferat în cont 3600 euro că sa aibă bani la vânzarea apartamentului sa achite impozitul la vânzare și agentul imobiliar plus am adus acasă încă 3 mii și ceva care tot pt casa s au folosit. Deci practic am pus. Jumate din aia 10 mii dați pe sub mana.

Acum pt că nu ne mai înțelegem , el zice că sa vindem, eu nu sunt de-acord... Bănuiesc că fără mine și acordul meu nu poate vinde fiind 50/50 coproprietar. Și i am zis că îi dau 20 mii cât a dat avans și a zis că 30 mii deși el a comis o ilegalitate și poate avea Pb daca vb despre asta, el și pers căruia ia dat și băncii. Și i am zis că. Eu jumate din aia 10mii practic i am dat jumate. Prin transfer bancar pe care el i a folosit sa achite impozitul la.ap pt vânzare , agentu imobiliar care l a ajutat să îl vanda și din banii cash pe care i am adus acasă din străinătate folosiți tot pe mobilat utilat .

Eu nu doresc sa vând casă , doresc. Sa plec iar la munca pe vas de croaziera ca înainte și să strâng cei 20mii sa ii dau cât a dat avans și am o alta acasă care v a fi școala la vânzare și după să achit creditul de pe numele lui după ce îi achit20 mii și mii cedează cealaltă parte de 50%.
Eu voi fi plecata minim 6 luni timp în care doar el va locui în casă și mi se pare normal sa achite rata și ce consuma , daca vrea sa stea in casa , daca nu vrea sa achite, atunci sa se mute și eu ii transfer toată suma aferenta ratei in contul de unde se trage rata,până mă reîntorc.
El e foarte ofticat și nerecunoscător. Că am băgat eu 20 mii că mi a dat mie jumate din casă Că altfel mă putea Da afarasi acum nu poate.

Nu știu dacă m am făcut înțeleasă.

Mulțumesc

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
O parere scurta sau lunga nu poate contine toate datele care va sunt necesare. Intai trebuie vazut cum anume aveti 50-50%, daca e vreun contract de separare subinteles sau nu. Apoi dv. nu impartiti avansul si banii dati, impartiti imobilul si creditul in sine, ceea ce inseamna valori diferite de avans si altele. Impartiti imobilul si creditul la valoarea de acum, castigul profitaa mabilor proprietari.
Nu negociati inainte sa va informatai corect, la un avocat, nu luati decizii si nu faceti promisiuni in functie de pareri de pe net... va puteti face mai mult rau decat bine.
El mi a cedat prin cesiune 50%, și suntem 50 50 coproprietari pe contract . Creditul ipotecar e pe numele lui la care eu sunt garant, valoare casa 130 mii,sunt de plătit 110 mii credit pe care eu o sa pot sa ii achit și să sting creditul, doar după ce el cedează partea lui, și îi pot da cat a dat adică 20 mii. (20 mii am dat și eu în mobilat și utilat. )
Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ziceti ca e nerecunoscator … De ce sa fie recunoscator ? ca dvs. nu vreti sa-i oferiti decat avansul , nimic altceva . Nu e suficient sa vreti dvs. sa faceti acea tranzactie , e obligatoriu sa accepte si el . Altminteri , daca nu va intelegeti amiabil , faceti partaj in justitie , iar aceasta va hotari cum se va face imparteala . De vreme ce vrea sa se vanda , probabil ca valoarea de piata e mai mare decat v-a costat pe dvs. , ar putea rezulta un profit , si nu vad de ce el nu ar avea parte si de acea suma in plus . Ori , dvs. nu vreti nici sa locuiasca in propria lui casa gratuit , vreti sa plateasca singur rata la credit pe perioada cat lipsiti … Nu va bazati ca-l puteti santaja cu acea mita , ca nu-i suficient sa spuneti dvs. , trebuie sa aveti si dovezi . De altfel , e de ajuns sa nu mai plateasca rata si banca va va executa urgent ca garant , in timp ce va scoate si casa la licitatie .
Adevărat dar, nu are interes sa nu achite , că pierde și acei 20 mii, voi merge in instanta, pt că creditul total luat din banca de 110mii îl achit eu, deci îl scap și de belea pe 22 ani, logic că nu vreau sa ia decât cat a dat avans. Nu vad dc să ia mai mult....

Așa că v as fi recunoscătoare, daca in loc sa judecați, v ați. Rezuma la un sfat dpdv juridic, nu păreri personale, că aici nu e fb,

CHKa a scris:

Ziceti ca e nerecunoscator … De ce sa fie recunoscator ? ca dvs. nu vreti sa-i oferiti decat avansul , nimic altceva . Nu e suficient sa vreti dvs. sa faceti acea tranzactie , e obligatoriu sa accepte si el . Altminteri , daca nu va intelegeti amiabil , faceti partaj in justitie , iar aceasta va hotari cum se va face imparteala . De vreme ce vrea sa se vanda , probabil ca valoarea de piata e mai mare decat v-a costat pe dvs. , ar putea rezulta un profit , si nu vad de ce el nu ar avea parte si de acea suma in plus . Ori , dvs. nu vreti nici sa locuiasca in propria lui casa gratuit , vreti sa plateasca singur rata la credit pe perioada cat lipsiti … Nu va bazati ca-l puteti santaja cu acea mita , ca nu-i suficient sa spuneti dvs. , trebuie sa aveti si dovezi . De altfel , e de ajuns sa nu mai plateasca rata si banca va va executa urgent ca garant , in timp ce va scoate si casa la licitatie .

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti multe lucruri pe care nu doriti sa le acceptati asa cum vi se explica si mai aveti unele opinii caare sunt eronate raportat la lege.
Veniti cu cateva completari care duc la alte intrebari, va spun ca trebuie sa mergeti la un avocat. Ce este aceea cesiune in situatia dv.? Cesiune de ce, de drepturi, de datorie, de ce? Cum s-a platit pretul, cand? Din ce?
Daca aveti proprietate in cota de 1/2, datorati jumatate de pret. Daca nu il platiti, vi se poate cere de cel care il suporta pentru dv. Deci, indiferent cine sta sau nu in imobil, datorati pretul (sau rata).
Mare grija ca frizati legea penala cu unele idei.
Aveti nevoie aproape de o explicatie de la zero privitor la cum functioneaza drepturile si obligatiile parilor in situatia dv., nu se poate face aici. Si veti ajunge in instanta si va fi nevoie sa stati mai mult pe vas ca sa faceti rost de bani de proces si veti pierde unele avantaje de fapt... mare-mare grija! Nu amanati sa ajungeti la un avocat cand e tarziu si scump de rezolvat.

Alte discuții în legătură

Pot prelua rata pe mine daca raman in casa? MarianG111 MarianG111 Buna ziua. Avem o casa de impartit cu rata ipotecara inca 20.000 euro . Doresc sa dau la partaj si sa raman eu cu casa , dupa terminare si stabilirea sultei , ... (vezi toată discuția)
Imobil cumpãrat înaintea cãsãtoriei - contribuþia ambiilor soþi Katri Katri Speţă Soţul cumpără anterior căsătoriei un apartament prin credit bancar. Plăteşte un avans la bancă, avans la care contribuie şi viitoarea soţie ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna ziua, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o nelamurire. inainte de casatorie detineam un apartament pe numele mamei mele, apartament care l-am vandut ... (vezi toată discuția)