avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1785 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Buna ziua. Daca in 2015 am achiziționat un imobil,nu ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Buna ziua. Daca in 2015 am achiziționat un imobil,nu mai știu ...

Buna ziua.
Daca in 2015 am achiziționat un imobil,nu mai știu ce TVA a fost aplicat.
iar in 2024 am încheiat un antecontract pentru un alt apartament.pe antecontract e specificat TVA de 9%.
Predarea o sa fie in septembrie 2025.
O să rămână 9% TVA sau 19%?
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 18:29, 4 Iulie 2025
Buna ziua

Daca nu se schimba nimic, veti plati TVA 9%.

Insa e posibil ca aceasta facilitate sa fie abrogata prin viitoarea ordonanta trenulet care ar duce si la cresterea TVA la 21%.
In 2015 am avut un Tva de 5%.iar acum la al doilea apartament este menționat în antecontract un Tva de 9%.
Nu are nicio legătură cum că aș fi beneficiat în 2015 de o cota redusa de TVA și să mă oblige oricum să plătesc 19%? Sau facilitatea de TVA de referă ptr ordonanța din 2020dau 2023.ceva de genul?

Va multumesc

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Daca nu se schimba nimic, veti plati TVA 9%.

Insa e posibil ca aceasta facilitate sa fie abrogata prin viitoarea ordonanta trenulet care ar duce si la cresterea TVA la 21%.

Buna ziua

In registrul pentru achizitiile de locuinte cu cota redusa se trec locuintele achizionate dupa 1 ianuarie 2023. Achizitia din 2015 nu a fost trecuta in registru, deci ati putea beneficia de o locuinta cu cota redusa (9%) daca indeplineste conditiile (valoare de maxim 600.000 lei fara tva si suprafata de maxim 120mpu) si daca nu se schimba legea pana atunci.

Problema dvs e viitoarea ordonata trenulet care cel mai probabil va:
- creste cota de TVA la 21%
- elimina facilitatea de TVA redus pt locuinte

Prin urmare, cel mai probabil de la 1 august, TVA va fi de 21% pt toate locuintele.

TVA se calculeaza la momentul livrarii. Daca apartamentul il veti primi dupa 1 august, din pacate sunt sanse mari sa platiti TVA de 21%. Poate vor baga un articol care sa excepteze locuintele pt care s-a semnat deja promisiunea de vanzare-cumparare, dar astea sunt numai speculatii.

Incercati sa intrati in posesia apartamentului pana la 1 august ca sa beneficiati de cota de 9%.
Am citit un articol cum că ar fi o perioada de gratie până în 2026 pentru antecontractele semnate înainte de 1 august 2025. TVA să rămână tot 9% cum e în antecontract
Știți ceva ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua

Deocamdata sunt numai speculatii/presupuneri etc...

Cum ne-am obisnuit deja, forma finala va fi anuntata cu cateva ore inainte de a intra in vigoare, ca deh... asa e la noi...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la achiziționarea imobil? vconceptv vconceptv Buna ziua.In anul 2023 am achiziționat împreună cu soția un apartament nou cu TVA redus 5%. Am dori în anul 2024 să achiziționăm o alta locuință ... (vezi toată discuția)
Tva imobil antecontract Mariaandra28 Mariaandra28 Buna! Dacă cumpăr un apartament in bloc nou, iar antecontractul și plata integrală se face acum, in 2023 când TVA-ul e 5%, dar finalizarea blocului e in ... (vezi toată discuția)
Va trebui să achit diferența de tva până la 9%? Ovidiu_t Ovidiu_t Bună ziua. Spuneți-mi vă rog, dacă am plătit apartamentul integral în 2023, iar contractul de vânzare-cumpărare urmează să-l semnez cu dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)