avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1373 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Buna ziua. Daca in 2015 am achiziționat un imobil,nu ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Buna ziua. Daca in 2015 am achiziționat un imobil,nu mai știu ...

Buna ziua.
Daca in 2015 am achiziționat un imobil,nu mai știu ce TVA a fost aplicat.
iar in 2024 am încheiat un antecontract pentru un alt apartament.pe antecontract e specificat TVA de 9%.
Predarea o sa fie in septembrie 2025.
O să rămână 9% TVA sau 19%?
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 18:29, 4 Iulie 2025
Buna ziua

Daca nu se schimba nimic, veti plati TVA 9%.

Insa e posibil ca aceasta facilitate sa fie abrogata prin viitoarea ordonanta trenulet care ar duce si la cresterea TVA la 21%.
In 2015 am avut un Tva de 5%.iar acum la al doilea apartament este menționat în antecontract un Tva de 9%.
Nu are nicio legătură cum că aș fi beneficiat în 2015 de o cota redusa de TVA și să mă oblige oricum să plătesc 19%? Sau facilitatea de TVA de referă ptr ordonanța din 2020dau 2023.ceva de genul?

Va multumesc

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Daca nu se schimba nimic, veti plati TVA 9%.

Insa e posibil ca aceasta facilitate sa fie abrogata prin viitoarea ordonanta trenulet care ar duce si la cresterea TVA la 21%.

Buna ziua

In registrul pentru achizitiile de locuinte cu cota redusa se trec locuintele achizionate dupa 1 ianuarie 2023. Achizitia din 2015 nu a fost trecuta in registru, deci ati putea beneficia de o locuinta cu cota redusa (9%) daca indeplineste conditiile (valoare de maxim 600.000 lei fara tva si suprafata de maxim 120mpu) si daca nu se schimba legea pana atunci.

Problema dvs e viitoarea ordonata trenulet care cel mai probabil va:
- creste cota de TVA la 21%
- elimina facilitatea de TVA redus pt locuinte

Prin urmare, cel mai probabil de la 1 august, TVA va fi de 21% pt toate locuintele.

TVA se calculeaza la momentul livrarii. Daca apartamentul il veti primi dupa 1 august, din pacate sunt sanse mari sa platiti TVA de 21%. Poate vor baga un articol care sa excepteze locuintele pt care s-a semnat deja promisiunea de vanzare-cumparare, dar astea sunt numai speculatii.

Incercati sa intrati in posesia apartamentului pana la 1 august ca sa beneficiati de cota de 9%.
Am citit un articol cum că ar fi o perioada de gratie până în 2026 pentru antecontractele semnate înainte de 1 august 2025. TVA să rămână tot 9% cum e în antecontract
Știți ceva ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua

Deocamdata sunt numai speculatii/presupuneri etc...

Cum ne-am obisnuit deja, forma finala va fi anuntata cu cateva ore inainte de a intra in vigoare, ca deh... asa e la noi...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru un antecontract de vanzare cumparare care va fi tva-ul în momentul predării? pergola pergola Pentru un antecontract de vanzare cumparare semnat in data de 29.05.2025 , la care s-a achitat un avans de 5% ,avand data de predare in ianuarie 2026 , cu ... (vezi toată discuția)
Tva imobil antecontract Mariaandra28 Mariaandra28 Buna! Dacă cumpăr un apartament in bloc nou, iar antecontractul și plata integrală se face acum, in 2023 când TVA-ul e 5%, dar finalizarea blocului e in ... (vezi toată discuția)
Tva la achiziționarea imobil? vconceptv vconceptv Buna ziua.In anul 2023 am achiziționat împreună cu soția un apartament nou cu TVA redus 5%. Am dori în anul 2024 să achiziționăm o alta locuință ... (vezi toată discuția)