avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inselaciune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inselaciune

Buna ziua, acum zece ani sora mea a vandut un teren intravilan pt suma de 5000 euro pe baza unui bilet scris de mana catre un consatean fara ca eu sa stiu. De atunci consateanul plateste impozit pe teren la primarie. Eu am aflat anul trecut de acest lucru, si vrand sa vand terenul am platit anul acesta impozitul pt a obtine certificatul fiscal pt partea mea de mostenire din teren. La succesiune s-a constatat ca eu mostenesc aprox 3/4 din teren si in consecinta taxele notariale sunt ceva mai mari. Sora mea spune ca nu vrea sa plateasca taxe notariale pt o suprafata nesemnificativa si sa le platesc eu si pe ale ei.... lucru cu care eu nu sunt de acord
Cumparatorul vrea sa o dea in jydecata pt inselaciune ca sa isi recupereze cei 5000 de euro platiti acum 10 ani pe baza unui inscris de mână. . Credeti ca are vreo sansa? Eu ce ar trebui sa fac, pt ca nu pot vinde fara ea. Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:55, 3 Iulie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, Nu prea are sanse consateanul, in primul rand ca inselaciunea este prescriptibila la 5 ani, si in al doilea rand, acolo nu a fost inselaciune. Mai mult decat atat, de ceva vreme buna, imobilele nu se cumpara cu chitanta de mana. Dansul are un drept de creanta. Sa mearga in instanta.
In ceea ce va priveste pe dvs, puteti fie sa va intelegeti amiabil, fie sa deschideti o actiune in instanta.
Nu inteleg de ce sa deschid actiune in instanta? Eu chiar vreau sa vand dar nu sa platesc taxele surorii. Ce sa solicit in instanta? Va multumesc mult
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2025
Josephine2016, utilizator
Consateanul poate face actiune in uzucapiune daca a platit impozit timp de 10 ani, cu acordul tacit al surorii mele? In naivitatea mea am crezut ca sora mea plateste impozit pt noi amandouă. Anul acesta am platit eu impizit tocmai in scopul de a vinde. Eu am fost de buna credinta, dar am aflat prea tarziu de aceste manevre cu vanzarea pe baza unui act "de mâna".
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2025
Josephine2016, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati scris : „Eu ce ar trebui sa fac, pt ca nu pot vinde fara ea”. Asta inseamna ca exista o opozitie. Nu sunteti tinuta de mana sa vindeti cu ea, daca ea nu vrea sa vanda. Puteti sa va vindeti doar partea dvs. Dar, daca ea nu vrea, nu aveti cum sa actionati decat prin instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare intre mostenitori fara cadastru facut atitirisca atitirisca Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva raspunsuri. Situatia este urmatoarea: Tatal meu avea 3 frati(un frate si doua surori). La mortea ... (vezi toată discuția)
Terenuri supraevaluate in grila notariala din 2024 firma sc amt ... gigliola gigliola TERENURI SUPRAEVALUATE IN GRILA NOTARIALA DIN 2024 FIRMA SC AMT SRL A EVALUAT TERENUL EXTRAVILAN NEPRODUCTIV LA 8400 LEI / HA. ACEST EVALUATORI ISI BAT ... (vezi toată discuția)
Buna seara. in timpul casatoriei am achizitionat un teren si o ... Jador Jador Buna seara. Intimpul casatoriei am achizitionat 1 teren si o masina. Stiu ca sunt bunuri comune, intre timp am divortat. Ambele sunt pe numele meu. Nu am ... (vezi toată discuția)