avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj după dezbatere moștenire.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj după dezbatere moștenire.

Buna ziua! Avem un teren unde se afla o casa , tatăl decedat se face succesiunea ...suntem 3 frati + mama , terenul și casa se împarte la toți? Sau jumătate este a mamei și cealaltă jumătate se împarte, mama și frații vor sa îmi lase mie casa și teren în jurul acesteia iar frații vor lua parti de teren.
Cum se procedează în acest fel, mama îmi poate vinde partea ei? Ea nu mai dorește proprietatea.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2025
cori80, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:26, 4 Iulie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă ați agreat cu toții o formulâ, o prezentați notarului și acesta se va conforma.
Depinde cum a fost dobândit imobilul și ce acte de proprietate au avut părinții.
Pentru casa și teren exista act de vânzare cumpărare. Practic noi dorim sa dezbatem moștenirea si apoi sa partajat tot in 3. Mama nu mai dorește proprietatea

raluk0207 a scris:

Depinde cum a fost dobândit imobilul și ce acte de proprietate au avut părinții.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama oricum are jumătatea ei de drept, fiind în viața.
Bunurile sunt comune ale ambilor părinți.
Așadar, dezbaterea succesiunii se va face pe jumătatea tatălui, cealaltă jumătate fiind a mamei.
Dacă mama nu doreste proprietatea, poate renunta la moștenirea soțului ei și astfel, toată jumătatea tatălui va reveni în mod egal celor 3 copii.

După care, mama vă poate dona jumătatea ei, la toți 3 în indiviziune, astfel încât în final sa rămâneți coproprietari doar dvs si frații, prezența mamei nemaifiind necesară la partaj.
Apoi, după ce rămâneți doar dvs și frații coproprietari pe tot, vă înțelegeți și faceți împărțirea.

Însă dacă doriți sa împărțiți terenul mare, sa aveți în vedere că înainte de partaj, trebuie sa faceți dezmembrarea terenului în 3 loturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren, dezmembrare. buna ziua! am intalnit o problema ... vitalsmart vitalsmart Vanzare teren, dezmembrare. Buna ziua! Am intalnit o problema la achizitia unui teren. Vanzatorul are un lot de 5000mp. Pe acest teren este o casa. La OCPI ... (vezi toată discuția)
Moștenire meliandreea meliandreea Tata are o garsoniera proprietate (dobândită prin mostenire de la părinții lui cu cota de 1/1 prin renunțarea fratilor în favoarea lui) mostenirea fiind ... (vezi toată discuția)
Constructie casa geo17263geo geo17263geo As vrea sa construiesc o casa pe terenul tatalui meu .Nu am acte de proprietate pe acest teren . De fapt nu s-a dezbatut succesiunea de pe mama care este ... (vezi toată discuția)