Buna ziua.Sunt pensionar,grad 3 de invalidate.La data ivirii invaliditatii am avut total stagiu de cotizare ,18 ani si 6 luni,din care,14 ani,contributiv,iar restul 1 an si 7 luni cotizare necontributiv si 2 ani si 10 luni asimilat,necontributiv.
De atunci si pana in prezent,am lucrat,in conditii de program redus,peste 18 ani..
Am 59 de ani,impliniti si asa vrea sa stiu daca exista vreo varianta de iesire la pensie,anticipata sau la limita de varsta,tinand cont de faptul ca am cotizat atatia ani in conditia de pensionar cu grad de invaliditate..
De pensie anticipata nu poate fi vorba - pentru barbati - inainte de varsta de 60 ani , si de implinirea unui stagiu CONTRIBUTIV de 35 ani . E posibil ca pensia calculata acum sa fie mai mica decat pensia de boala . Iar daca ati accesa pensia anticipata , nu ati mai avea drept de munca .
Inteleg raspunsul ,doar pe jumatate.Cum ar putea fi mai mica pensia,daca se adauga la calcul si perioada de 18 ani,lucrati,in conditiile legii...adica 4 ore,pe zi..