Bună ziua,
Într-un bloc cu 20 de apartamente, 19 dintre noi suntem coproprietari ai coloanei comune de gaz, cu acte semnate la notar. Al 20-lea apartament nu a participat la acest demers, însă a fost între timp vândut. Noul proprietar dorește să se racordeze la coloana de gaz și susține că nu mai este nevoie de semnătură la notar, ci doar de un tabel cu semnăturile coproprietarilor prin care i se acordă dreptul de utilizare a coloanei.
Vă rugăm să ne lămuriți următoarele aspecte:
1. Este legală această procedură cu tabel de semnături fără autentificare notarială?
2. Ce consecințe legale pot exista pentru noi, coproprietarii, în cazul în care acest nou proprietar nu face reviziile tehnice la centrală sau apar probleme tehnice/accidente?
3. Dacă se întâmplă un incident (ex: explozie, incendiu etc.), pot fi trași la răspundere ceilalți coproprietari?
4. Este legal ca el să promită o despăgubire verbală sau în bani, fără ca aceasta să fie consemnată într-un act scris și fără prezența unui notar sau a unui contract formal?
latka
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, proprietarul respectiv are dreptate, acel document e necesar la documentatia de obtinere a ATR de la distribuitorul de gaz. Pentru asta trebuie sa va achite un cost (costul dvs. de instalare a acelei conducte impartit la 20). Nu-l intereseaza de a deveni coproprietar prin notariat, ci sa-si instaleze CT. ATR (avizul tehnic de racordare) pentru asta e, el are nevoie de acel tabel (pct. 1) ca sa dovedeasca distribuitorului ca nu exista litigiu (ca va plateste cu act notarial, cu martori, cu inregistrare video, mai putin conteaza, tabelul depus la distribuitorul de gaz va fi dovada). Nu vad rostul intrebarilor 2 si 3, el va avea aviz pentru partea lui de racord si instalatie de utilizare si pentru asta raspunde legal, nu raspund ceilalti .
Vă mulțumesc pentru răspuns și pentru timpul acordat.
Apreciez explicațiile oferite în legătură cu ATR-ul și rolul tabelului de semnături.
Referitor la punctele 2, 3 și 4 – chiar dacă din perspectiva dumneavoastră nu par relevante, le-am formulat din dorința de a înțelege toate implicațiile legale pe termen lung.
Consider că există o diferență importantă între a fi coproprietar cu acte și a avea doar un drept de folosință acordat printr-un tabel. În cazul în care apar probleme tehnice, accidente sau lipsa întreținerii instalației de către un utilizator, este esențial să știm dacă responsabilitatea se poate extinde și asupra noastră, ca semnatari ai unui acord informal.
Totodată, ne întrebăm și dacă o promisiune de despăgubire făcută verbal sau printr-un simplu tabel are vreo valoare legală.
Din aceste motive, consider că e important să avem un punct de vedere oficial sau juridic clar, pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză, în interesul tuturor.
Vă mulțumesc din nou pentru clarificări și deschidere.
latka
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Conducta comuna, in sine, a existat si pina acum, ati avut vreo problema legala, datorata faptului ca cineva dintre cei 19 nu si-a facut reviziile tehnice la timp ?
Despre ce promisiune vorbiti, eu am crezut ca acel tabel se imineaza proprietarului cu numarul 20 la achitarea taxei de co-participare la cheltuieli. Pentru distribuitor are valoare legala, proprietarul cu nr. 20 poate obtine ATR. Din momentul racordarii el raspunde ca si ceilalti 19 de intretinerea propriei instalatii de utilizare si eventual de verificarea conductei comune (daca nu ma insel la fiecare 10 ani). In fata legii, cei 20 de utilizatori veti fi toti la fel.
Doamna, intrebarea de fond este: câta nefericire duceti cu dvs. incat sa va preocupe al 20-lea vecin ? Ce nemultumiri vă apasă de nu puteti sa va vedeti de treaba personala si dacă ceilati 18 sunt de acord cu bransarea noului vecin,dvs căutați nod in papura sa il incurcati. Si in final ce urmariti concret? V-ati simti mai bine daca ar fi singurul care ramane bransat la incalzirea orasului? Ca altfel, sincer nimeni nu intelege rostul insistentei dvs.
Doamnă, Domn
Vă informez că în bloc sunt 20 de apartamente. Eu am expus această problemă în numele locatarilor. Probabil locuiți la casă și nu aveți experiența colaborării cu mai mulți proprietari, unde este normal să apară discuții și preocupări comune.
Vă asigur că intenția mea este să găsim o soluție corectă pentru toată lumea, nu să creez neînțelegeri.