avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sunt majoră și sunt închisă în casă
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sunt majoră și sunt închisă în casă

Bună ziua!
Am 18 ani și locuiesc cu părinții mei, însă în fiecare zi când pleacă la serviciu mă încuie în casă, nu am dreptul la cheia mea proprie și susțin că îmi spun unde au ascuns o cheie doar “dacă e o urgență”. Menționez că fratele meu de 12 ani nu primește același tratament și are cheia lui. Din toți membrii familiei, doar eu nu am dreptul la cheie și mereu trebuie să aștept pe altcineva sau să rămân închisă. Menționez că au instalat pe holul apartamentului și o cameră audio-video. Am încercat să le explic că mă simt neîndreptățită, dar nu m-au ascultat. Este normal? Ce aș putea să fac? Mulțumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2025
anonim20284738, utilizator
Cel mai recent răspuns: turcalet123 , utilizator 08:43, 16 Iulie 2025
Ai mai plecat de acasă anterior, minoră fiind? Poate părinții încearcă să te protejeze ori nu au încredere că ai învățat să îți porți singură de grijă. A fi major nu înseamnă doar libertatea de a ieși când vrei, ci vine cu multe responsabilități. Dacă fratele de 12 ani beneficiază de un tratament normal, eu bănuiesc că merită încrederea părinților și ei nu sunt abuzivi. Dar putem da sfaturi doar dacă știm povestea completă, altfel ne dăm cu părerea pe lângă problemă. Mai mergi la școală și tratamentul aplicat de părinți este pe perioada vacanței sau ai abandonat școala?
Nu cred ca ati inteles bine drepturile unui adult. OP nu trebuie sa justifice ca e suficient de matura ca sa se mute sau sa faca ce vrea in limitele legii. Lucreaza, castiga un salariu, asa ca deja si-a dovedit capabilitatea de a fii un adult. A implinit 18.

Vad ca multi parinti romani incearca sa profite de banii castigati de copilul adult dar tot sa mentina controlul care ii face sa se simte atotputernici, asta nu e admisibil. Ori dai un tratament 100% de adult ori ii tratezi ca niste copii si nu ii ceri bani.

Pentru OP, du-te la politie si spune ca esti sechestrata. Iti va fii frica, dar va trebui sa faci asta. S-ar putea sa ajungi la 50 de ani traind in orbitul parintilor. Meriti sa ai propria viata.

Ai grija sa ai toate documentele (certificat de nastere, buletin, conturi bancare). Parintii tai, in disperarea lor de a te tine prizonier profitabil in casa, s-ar putea sa ascunda aceste documente.

Bafta, din partea unui copil care tot a avut parinti smecherasi care vroiau sa ma izoleze social dar sa-mi ia si banii, ca un sclav.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce poate sa imi faca mama si tata? popaandra popaandra am 15 ani si am plecat la iubitul meu cu acordul parintilor,dupa 4 luni parintii au hotarat sa il cheme pe el (iubit) la politie cu pretextul ca ma tine ... (vezi toată discuția)
Pot pati ceva ? e corupere de minori ? epy_braila epy_braila Buna seara, Ma numesc Ionut, am 20 ani, iar prietena mea are 17 ani si 9 luni. Ne-am cunoscut acum 10 luni,dupa 3 luni de cand ne cunoasteam i-am propus sa-i ... (vezi toată discuția)
Sistare pensie alimentara la terminarea liceului ContSters111374 ContSters111374 Buna ziua. As dori sa ma indrume cineva intr-o problema .Sotul meu are o fiica din casnici aanterioara. Este deja majora, a implinit 18 anul trecut in ... (vezi toată discuția)