avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie acoperis bloc fără asociație de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie acoperis bloc fără asociație de proprietari

Reparatie acoperis bloc

Buna ziua,
Un bloc format dintr-o singura scara, 15 apartamente (cu 2 si 3 camere).
Toate apartamentele, sunt proprietate personala.
Nu exista Asociatie de proprietari.
Un vecin doreste repararea acoperișului.
A anuntat pe toti proprietarii ca aduce o firma sa repare acoperișul si ca fiecare familie trebuie sa dea o suma de bani (destul de mare).
ÎNTREBĂRI:
Are dreptul acest vecin sa contracteze o firmă în numele tuturor proprietarilor ?
Are dreptul acest vecin sa stranga bani de la ceilalti vecini , avand in vedere ca nu poate emite factura, chitanta,etc ?
Suma de bani,nu ar trebui sa difere, in sensul ca la apartament cu 2 camere o suma, iar la cel cu 3 camere o suma mai mare ?
Ce documente ar trebui sa ne prezinte si noua, pentru a ne putea da seama ce lucrari se fac, ce materiale necesita, etc . ?
Cum ar trebui sa procedam noi,ceilalti vecini in acest sens,pentru a avea o siguranță a lucrarii ?
Va multumesc !
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2025
Gelu222, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gelu222 , utilizator 07:34, 15 Iulie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Da, poate ca dvs. nu va pasa de proprietatea comuna, dar el s-ar putea sa fie intr-o situatie proasta, daca acoperisul e distrus si i se infiltreaza apa in locuinta.
2. Nu trebuie sa va emita facturi sau chitante, poate sa primeasca bani in prezenta unor martori.
3. Ba da suma totala se repartizeaza proprortional cu suprafata utila a locuintei.
4. Facturi legate de achizitie materiale si devizul de lucrari.
5. Sa va implicati si dvs. (vecinii) acoperisul e proprietate comuna.
CAPITOLUL IV
Proprietatea comună
SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 654
Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
Detalii: [ link extern ]
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu sunteti organizati in as. prop., procedati asa cum a mentionat @latka, dar as intelege cu aprofundarea prev. NCC,, L 287/2009, actualizat:
SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 651
Actele juridice privind cotele-părţi
Cota-parte din dreptul de proprietate asupra părţilor comune are caracter accesoriu în raport cu dreptul de proprietate asupra spaţiului din clădire care constituie bunul principal; înstrăinarea sau ipotecarea cotei-părţi nu se va putea face decât odată cu dreptul asupra spaţiului care constituie bunul principal.

Detalii: [ link extern ]
Incepeti prin a verifica daca chiar este nevoie de repararea in totalitate a acoperisului. Puteti cere o consultanta la o firma specializata, apoi decideti.
Cum determinati cota-parte indiviza de proprietate - pentru ca in final, costurile vor fi repartizate proprietarilor, proportional cu aceasta cota-parte indiviza de proprietate (cpi); aceasta modalitate de repartizare a costurilor este foarte legala si rezista la orice contestati aunuia sau altul dintre cei implicati :
1. Din actele de proprietate vedeti care este suprafata utila a tuturor locuintelor, le adunati;
2. Cpi-ul unei locuinte individuale rezulta din impartirea suprafetei utile a locuintei respective la suma suprafetelor locative determinate la punctul 1 si inmultit cu 100 (rezultatul este in %);
3. Faceti acest calcul pentru toate cele 12 locuinte;
4. Daca adunati toate cele 12 cpi-uri, ar trebui sa rezulte 100%, sau f.f. aproape, functie de acuraretea suprafetelor introduse.
5. Avand suma negociata o impartiti la 100, iar rezultatul il imultiti cu cpi-ul fiecarei locuinte, rezulta suma repartizata. Acum verificati daca totalul sumelor individuale = suma negociata cu firma...
Sigur, determinarea sumelor ce revin fiecarei locuinte se poate face, evident si raportandu-va doar la sup. utila, adica suma negociata o impartiti la suma suprafetelor utile de la punctul 1. Rezulta xxx lei / mp sup. utila. Acest din urma rezultat se imulteste cu suprafata utila a fiecarei locuinte, rezultand deci ce suma ce se va repartiza proprietarului. Si intr-un caz si in celalalt, sumele repartizate trebuie sa fie egale
In legatura cu facturile si chitantele despre care ati facut vorbire:
1. Cautati o firma serioasa care a mai facut asemenea lucrari si negociati intreaga lucrare (eventual cautati si alte oferte), dar repet sa verificati ce lucrari a mai efectuat in zona dvs. incheiati contract /contracte de prestari de servicii - atentiwe la termene si conditii, garantii, etc.;
2. Din experienta proprie; am discutat cu firma si ne-a intocmit contracte de prestari de servicii in mod individual, ni s-au emis facturi si chitante individuale, astfel incat am inlaturat orice suspiciune privind facturile si chitantele, daca aici era o mare problema.
Ca cineva s-a oferit sa se implice in aceasta lucrare, este foarte bine, dar v-as recomanda si o implicare a unui diriginte de santier - chiar daca cu aceasta ocazie mai cresc putin costurile.
Daca considerati ca va mai putem ajuta, reveniti cu intrebari.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2025
Adam Grecu, utilizator
@latka

Domnule, nu se pune problema ca vecinii nu vor sa se repare acoperisul, ci modul de reparare. S-au tot strans bani, toti vecinii au tot dat, fara a exista si ceva facturi, chitante, recepții ale lucrarilor, etc. și lucrarile promise nu au fost de calitate si nimeni nu-si asuma raspunderea (zugravit pe scara, montat interfon,etc.).
Acum se cere o suma fixa per apartament, indiferent de suprafața utila a locuintei (ap.cu 2 camere, trebuie sa achite exact ca cei cu ap.cu 3 camere). Mi se pare incorect si vreau sa ma informez.
Cui ar trebui sa ma adresez, daca nu exista asociatie de proprietari ?
Cred ca am dreptul sa primesc si eu cate un exemplar din toate inscrisurile emise de firma ce vrea sa repare acoperisul. Un deviz de lucrari, materialele necesare, etc....
Ne-am cam saturat sa tot dam bani, sa se faca lucrari de mantuiala de apropiatii unuia sau altuia, iar apoi sa nu raspunda nimeni de pagube.
Cam asta e situatia !
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator
@Adam Grecu

Domnule, multumesc pentru raspunsul detaliat.
Am inteles acum si chiar vrem toti vecinii sa fim implicati, dar totodata vrem si informatiile tehnice in acest sens. Voi pune problema asa cum ati mentionat aici si sigur se va rezolva cumva.
O seara frumoasa !!
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator
Ma bucur ca v-am fost de folos.
Cu cat ati inteles mai bine, cu atat. rezultatele vor fi mai bune.
Retineti, tot asa trebuie sa procedati si la celelalte cheltuieli care privesc suprafetele comune - fatade, casa scarii, subsol, curatenie pe spatiile comune, etc.
Sa fiti sanatosi !

Alte discuții în legătură

Calcul cheltuieli zugravire scara de bloc stelistu6 stelistu6 buna ziua , pe o scara de bloc formata din 14 apartamente (13 cu 2 camere si unul cu 3 camere ) si ulterior au fost construite 4 mansarde , s-a hotarat ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)
Contributia la cheltuielile de reparatii la partile comune aurelia mihaela aurelia mihaela care este procedura si documentele necesare pentru recuperarea unei parti din cheltuielile efectuate de o asociatie de proprietari (in functie cota indiviza) ... (vezi toată discuția)