avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie acoperis bloc fără asociație de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie acoperis bloc fără asociație de proprietari

Reparatie acoperis bloc

Buna ziua,
Un bloc format dintr-o singura scara, 15 apartamente (cu 2 si 3 camere).
Toate apartamentele, sunt proprietate personala.
Nu exista Asociatie de proprietari.
Un vecin doreste repararea acoperișului.
A anuntat pe toti proprietarii ca aduce o firma sa repare acoperișul si ca fiecare familie trebuie sa dea o suma de bani (destul de mare).
ÎNTREBĂRI:
Are dreptul acest vecin sa contracteze o firmă în numele tuturor proprietarilor ?
Are dreptul acest vecin sa stranga bani de la ceilalti vecini , avand in vedere ca nu poate emite factura, chitanta,etc ?
Suma de bani,nu ar trebui sa difere, in sensul ca la apartament cu 2 camere o suma, iar la cel cu 3 camere o suma mai mare ?
Ce documente ar trebui sa ne prezinte si noua, pentru a ne putea da seama ce lucrari se fac, ce materiale necesita, etc . ?
Cum ar trebui sa procedam noi,ceilalti vecini in acest sens,pentru a avea o siguranță a lucrarii ?
Va multumesc !
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2025
Gelu222, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gelu222 , utilizator 07:34, 15 Iulie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa cum ati citit acel articol din Codul Civil, repartizarea sumelor legate de reparatia partilor comune se face legal, pe cota parte indiviza. "acum se cere" (nu stiu cine va poate cere, daca nu aveti asociatie), se poate refuza, iar daca nu va intelegeti, mergeti in instanta, veti cistiga.

In privinta drepturilor, cereti acele documente, inainte de a va plinge, nu exista vreun text de lege care sa stipuleze ca cineva e obligat sa va dea documente. Nu sunteti obligat de nimeni sa dati vreun ban. Puteti sa va chemati apropiatii dvs. sa faca lucrarea. Si atunci dvs. trebuie sa dati documentele respective si sa strimbe vecinii din nas.

Gelu222 a scris:

Domnule, nu se pune problema ca vecinii nu vor sa se repare acoperisul, ci modul de reparare. S-au tot strans bani, toti vecinii au tot dat, fara a exista si ceva facturi, chitante, recepții ale lucrarilor, etc. și lucrarile promise nu au fost de calitate si nimeni nu-si asuma raspunderea (zugravit pe scara, montat interfon,etc.).
Acum se cere o suma fixa per apartament, indiferent de suprafața utila a locuintei (ap.cu 2 camere, trebuie sa achite exact ca cei cu ap.cu 3 camere). Mi se pare incorect si vreau sa ma informez.
Cui ar trebui sa ma adresez, daca nu exista asociatie de proprietari ?
Cred ca am dreptul sa primesc si eu cate un exemplar din toate inscrisurile emise de firma ce vrea sa repare acoperisul. Un deviz de lucrari, materialele necesare, etc....
Ne-am cam saturat sa tot dam bani, sa se faca lucrari de mantuiala de apropiatii unuia sau altuia, iar apoi sa nu raspunda nimeni de pagube.
Cam asta e situatia !

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
... este extrem de simplu / convenabil sa lasi pe altii sa se implice in rezolvarea problemelor COMUNE, apoi sa iti exprimi nemultumirea si dubiile...
Oare de ce nu v-ati implicat si Dumneavoastra? Deoarece ati considerat ca acoperisul il priveste doar pe cel ce are proprietatea imediat sub acoperis? Si nu ati considerat ca e si problema Dumneavoastra, din moment ce nu erati afectat direct...
Poate ar cam fi timpul să vă constituiți în asociație de proprietari...
Personal, chiar m-am implicat anterior, in multe activitati gospodaresti. Multe platite doar de mine fara a cere nimanui nimic.
Insa, acum este o situatie deosebita, costuri mari si implicate persoane dubioase.... de aceea am intrebat aici.

andrei2005 a scris:

... este extrem de simplu / convenabil sa lasi pe altii sa se implice in rezolvarea problemelor COMUNE, apoi sa iti exprimi nemultumirea si dubiile...
Oare de ce nu v-ati implicat si Dumneavoastra? Deoarece ati considerat ca acoperisul il priveste doar pe cel ce are proprietatea imediat sub acoperis? Si nu ati considerat ca e si problema Dumneavoastra, din moment ce nu erati afectat direct...

Da, aveti dreptate ! Insa, nu prea avem cum. Majoritatea sunt delasatori si ignoranti, fara simtul responsabilitatilor.
Practic, nu se poate !!!

Alexandru Surcel a scris:

Poate ar cam fi timpul să vă constituiți în asociație de proprietari...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul cheltuieli zugravire scara de bloc stelistu6 stelistu6 buna ziua , pe o scara de bloc formata din 14 apartamente (13 cu 2 camere si unul cu 3 camere ) si ulterior au fost construite 4 mansarde , s-a hotarat ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)
Contributia la cheltuielile de reparatii la partile comune aurelia mihaela aurelia mihaela care este procedura si documentele necesare pentru recuperarea unei parti din cheltuielile efectuate de o asociatie de proprietari (in functie cota indiviza) ... (vezi toată discuția)