avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este limita de venit a unui cetățean ca să se ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este limita de venit a unui cetățean ca să se poată sa i se acorde ajutor judiciar?

Bună ziua tuturor as dori sa aflu care este limita de venit a unui cetățean ca să se poată sa I se acorde ajutor judiciar, respectiv un avocat din oficiu pentru o cauza civila . Va mulțumesc
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 12:06, 14 Iulie 2025
Articolul 8 OUG 51/2008

(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe țară. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 50% din salariul de bază minim brut pe țară, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporție de 50%.

(3) Ajutorul public judiciar se acordă și în alte situații, proporțional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiție, prin raportare la veniturile realizate și cheltuielile dovedite, inclusiv din cauza diferențelor de cost al vieții dintre statul membru în care acesta își are domiciliul sau reședința obișnuită și cel din România.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,societatea la care am lucrat are restanțe salariale ... florinflorentina florinflorentina Buna ziua,societatea la care am lucrat are restanțe salariale față de mine de circa 50000 ron/doresc sa dau in judecată firma/nu imi pot permite un avocat ... (vezi toată discuția)
Dacă am depus plângere penală la poliție și ăn instanță ... Ditescu@ Ditescu@ Dacă am depus plângere penală la poliție și ăn instanță pot cere avocat din oficiu pentru că venitu meu pe lună e de o pensie de 1300 lei pe lună (vezi toată discuția)