avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Bună seara. În condițiile când temperaturile ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Bună seara. În condițiile când temperaturile depășesc 37°C ...

Bună seara. În condițiile când temperaturile depășesc 37°C este obligat angajatorul să-ți de-a 2-4 l apă minerală chiar dacă ai sursă de apă în incinta fabricii? Mulțumesc. Aștept răspuns.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:22, 12 Iulie 2025
Da. În legislație e precizat „apă minerală adecvată”, adică una care conține calciu, magneziu etc., nu apă potabilă cum e cea de la rețea.
Dacă nu poate face asta, angajatorul trebuie să ia alte măsuri prin care să protejeze salariații. Aveți detalii aici:
www.avocatnet.ro/articol_673...
În contextul temperaturilor ridicate care afectează România, angajatorii trebuie să aibă în vedere în unele cazuri inclusiv posibilitatea întreruperii colective a lucrului când temperaturile extreme se mențin pentru cel puțin două zile consecutive. În aceste cazuri, contractele individuale de muncă rămân în vigoare și perioada de întrerupere este considerată vechime în muncă. Angajatorii trebuie să stabilească, împreună cu reprezentanții angajaților, cum se vor recupera orele nelucrate și modul de compensare a salariaților dacă nu va avea loc recuperarea orelor. Nerespectarea prevederilor referitoare la munca în perioade caniculare poate duce amenzi, dar riscul mult mai mare decât acel al amenzilor este cel legat de efectele temperaturilor extreme asupra angajaților, având în vedere că stresul termic poate cauza afecțiuni grave.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 din OUG 99/2000, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute de lege;
c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile prevăzute mai sus se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor.
Pentru temperaturi ridicate, este recomandată apa minerală bogată în electroliți și cu un conținut moderat de minerale. Apa minerală bogată în sodiu, potasiu și magneziu ajută la refacerea echilibrului electrolitic pierdut prin transpirație. De asemenea, este important ca apa să fie consumată la temperatura camerei sau ușor răcită, pentru a nu șoca organismul.
Gasiti informatii utile aici: [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrerupere activitate temperaturi extereme marianadavid marianadavid Buna ziua, O societate , cu angajati care lucreaza in aer liber, curatenie parcari, poate intrerupe activitatea zilnic cateva ore, conform Ordonantei 99 / ... (vezi toată discuția)
Cfp-conform ccm PTC PTC Se poate stipula in CCM la nivel de unitate -suspendarea contractului fara plata din cauza conditiilor nefavorabile de vreme nu se poate continua ... (vezi toată discuția)
Timp de lucru, conditii meteo nefavorabile negut_dorina negut_dorina datorita cond nefavorabile ex :de executat instalatia el la un bloc fara usi fara ferestre oamenii nu au putut lucra Patronul a hotarat sa-i pontez doar 4 h ... (vezi toată discuția)