avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Daca un copil cu părinții despărțiți după ce ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Daca un copil cu părinții despărțiți după ce termină liceul ...

Daca un copil cu părinții despărțiți după ce termină liceul și da la facultate următorul an mai beneficiază de pensie alimentară?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 11:53, 14 Iulie 2025
Daca da in acelasi an la facultate ? ca nu se intelege exact intrebarea … Daca da , are dreptul la pensie alimentara pe toata perioada in care e la o scoala ( facultate , postliceala , etc. ) , dar nu mai mult de varsta de 26 ani . Si aici sunt doua posibilitati : parintele plateste pensia de intretinere de buna-voie , sau nu o plateste - si atunci copilul ( care e major ) o cere in instanta . Daca intrebarea se referea la ipoteza ca absolventul de liceu da ( dar si intra ) la facultate in anul urmator , nu mai primeste pensia de intretinere , dar , cand devine student , va avea din nou dreptul la ea .
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2025
CHKa, utilizator
Depinde ce scrie in hotararea judecatoreasca> daca se mentioneaza pana la 18 ani, e necesar ca minorul devenit major sa ceara in instanta obligarea parintelui la plata pensiei, facand dovada ca isi continua studiile.

Daca intrerupe studiile nu mai are dreptul la pensie, fiind apt teoretic de munca.

Abia daca isi reia studiile si nu a implinit inca 26 ani poate cere tot prin instanta - in caz ca nu se plateste de buna voie pensie - obligarea parintelui sa contribuie in masura intregirii nevoilor pe perioada studiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! daca copilul a implinit varsta majoratului si este ... iuliana80 iuliana80 Buna ziua! Daca copilul a implinit varsta majoratului si este studenta, dar la facultate cu taxa, mai are dreptul de a primi pensia alimentara? (vezi toată discuția)
Cum obtin pensia alimentara in situatia de fata??? frampolarbear frampolarbear Am si eu o mica poveste, parintii mei au dat divort in octombrie 2007 cand eu aveam 19 ani, acum am 20 in iulie 2008, in octombrie 2007 am intrat la facultate ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere in favoarea copilului - se poate acorda de ambi parinti ANDREEA 98 ANDREEA 98 Buna ziua! S-a pronuntat divortul la Starea Civila (colilul avand peste 18 ani, dar fiind inca elev clasa a XII-a, parasind locuinta impreuna cu mama sa), iar ... (vezi toată discuția)