Buna ziua,
Am si eu o întrebare:sunt nascuta in martie 1969, am un stagiu total de cotizare de 32 ani si 10 luni.
Momentan beneficiez de pensie de invaliditate grad 3. As putea cere trecerea la pensie anticipata la urmatoarea revizuire a dosarului (in august 2026, cand voi avea 57 ani si 6 luni)? Sau care ar fi variantele in situatia in care nu mi se aproba prelungirea pensiei de invaliditate? Sa ma intorc la serviciu si sa mai lucrez cateva luni pentru a putea solicita pensie anticipata? Sa astept acasa sa fac varsta pentru pensie anticipata? Pot sa ma inscriu la somaj? Perioada de 4 ani de studentie la zi este luata cumva in calcul?
Mulțumesc anticipat.
Nu puteti accede la pensie anticipata , ati avea nevoie de 35 ani CONTRIBUTIVI , si varsta de 59 ani si 2 luni ( 64 ani si 2 luni e varsta standard , scadem 5 ani ) . Dvs. nu indepliniti nici una dintre aceste conditii , iar ele trebuiesc indeplinite simultan . Perioada studentiei se ia in calcul doar la pensia de limita de varsta , si numai daca facultatea a fost facuta la zi si ati absolvit cu diploma de licenta . Puteti solicita somaj daca indepliniti conditiile necesare ( aveti 12 luni lucrate in ultimele 24 luni si v-a fost incetat contractul de munca din motive neimputabile dvs. ) .
Martie 1969 Mai 2033 64/2 35/0
Pentru a avea acces la pensie anticipata trebuie sa indepliniti urmatoarele doua conditii:
-Varsta 59 ani si 2 luni{64 si 2 minus 5}.
-Stagiul complet conttributiv de 35 ani.