avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, doresc sa stiu ce acoperire legala ar avea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, doresc sa stiu ce acoperire legala ar avea un act ...

Buna ziua, doresc sa stiu ce acoperire legala ar avea un act de imprumut semnat cu martori de ambele parti. De asemenea, ce riscuri aferente ar fi precum si daca exista vreun plafon legal pentru suma imprumutata. In caz de nerespectare a termenului de imprumut , care ar fi pasii de urmat? Nu in ultimul rand , in cazul in care imprumutul a fost rambursat, este suficient a se inchide actul intre persoanele in cauza ? Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:46, 15 Iulie 2025
Pt sume mai mari este indicat sa discutați în prealabil cu un avocat.,pt a intelege la ce va expuneți.Nu martorii contează când se redacteaza ci modul în care e redactata ,, ixiva/hârtia de mana" în fapt inscrisul sub semmatura privata..Semnături data,mențiunea bun și aprobat , chitanta scrisa integral de mana cui care se imprumuta(de preferat )etc.Acoperire 100%nu exista nici cu contract de împrumut făcut la notar în cazul în care debitorul nu are bunuri.Pt a putea recupera sumele o sa aveți nevoie de un proces care poate dura ani..Fineturi se discuta cu un av mai ales dacă împrumutați mii sau zeci de mii de E..
nu exista un plafon.
diferenta intre inscrisul sub semnatura privata si cel autentic la notar, e ca actul de la notar e titlu executoriu, asta inseamna ca la data scadentei, daca nu va da banii, puteti sa mergeti la un executor, pe cand cu cel de mana, trebuie sa il dati in judecata.
si intr-un caz si in celalalt, veti cheltui destui pana va veti vedea banii inapoi. Daca nu are bunuri sau venituri, nu recuperati nimic.
Sfat: nu dati bani cu imprumut , sa mearga la banca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificare imprumut madd madd Buna ziua! Am imprumutat unei cunostinte o suma de bani si de 3 ani tot incerc sa-i recuperez. Daca il conving sa semneze la notariat o declaratie prin care ... (vezi toată discuția)
Act imprumut bani fara notar joa_m25 joa_m25 As dori sa ajut un prieten cu o suma de bani, sub forma de imprumut, dar nu pot fi sigura ca acesta imi va mai inapoia banii. Nu as vrea sa aplez la notar ca ... (vezi toată discuția)
Bani imprumutati - cum pot sa-i recuperez? johnyx89 johnyx89 Buna! Am oferit unei fete o suma de 3000 ron sub forma de imprumut si ne-am inteles sa-mi plateasca in rate cate 200 ron lunar. A platit cateva luni insa acuma ... (vezi toată discuția)