avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cod civil 615: Distanta fata de linia de hotar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cod civil 615: Distanta fata de linia de hotar

Buna ziua,

Vreau sa aflu daca vecinul meu si-a amplasat ilegal casa care are un zid (cu ferestre) la mai putin de 2m de mine. Intreb pentru ca in art 615 cod civil, alin. 2 este specificat:

Art. 615
Distanţa minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

El are peretele dinspre mine usor neparalel cu linia de hotar (in coltul cel mai apropiat de mine are 1.3m, in celalalt colt 2-3m). Arhitectul meu zice ca latura neparalela nu se refera la unghiul laturii dinspre mine ci la celelalte laturi ale casei.
Sunt curios daca cineva a avut de a face cu aceasta speta si el e amplasat legal sau ilegal. Mie mi se pare putin neclar acest paragraf (ai putea sa faci latura insesizabil paralela si prin aceasta portita sa te apropii la 1m de gardul vecinului)

Ce parere aveti ?
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2025
doruchiulan, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 19:28, 15 Iulie 2025
mai intai conteaza cand anume s-au edificat cele doua case.
adriandimitriu, utilizator
casa lui e in constructie, nu e intabulata inca, casa mea e intabulata anul trecut, dar nu cred ca are vreo legatura casa mea care este la 10 metrii de gardul lui (parcela mea e perpendiculara pe a lui)

Sa dau mai mult context: El are o problema cu o pergola pe care am amplasat-o chiar pe linia de proprietate deoarece ii blocheaza usor campul vizual la acel geam. Ideea este ca eu am pus-o asa pt ca in primul rand m-am gandit ca nu ar fi invaziva pt el, era proiectata acolo dinainte sa inceapa el constructia si in plus ma asteptam sa ma trateze cu reciprocitate pentru ca si eu am acceptat geamul lui la mai putin de 2m.

Acum nu stiu cat leverage am in aceasta discutie... este el amplasat legal? sau si el e ilegal venind la mai putin de 2m?
doruchiulan, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
am inteles. cel mai simplu raspuns suna astfel: daca vecinul construieste conform unei autorizatii existente (fie afisata pe gard, fie existenta la primarie (de unde o puteti obtine, fiind persoana interesata) atunci e legal.
cat despre pergola, daca nu ati transformat-o intr-un chiosc, cum am vazut de multe ori, atunci nu vad care e problema. daca e chiosc insa, trebuie sa fie inclus in autorizatie si intabulare.
cam asa se intampla cand vecinii nu discuta in prealabil; ajung sa se surprinda unul pe celalalt.
are autorizatie, nu stiu daca consruieste conform sau nu, ar trebui sa vad proiectul tehnic sa vad ce distante are, nu am cum sa am acces la el.

Dar intrebarea e mai mult la ce se refera "lucrari neparalele" din alin. 2

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

Adica daca eu fac o casa si pun partea dinspre vecin sa nu fie perfect paralela cu linia de hotar ma pot apropia la 1m?

adriandimitriu a scris:

am inteles. cel mai simplu raspuns suna astfel: daca vecinul construieste conform unei autorizatii existente (fie afisata pe gard, fie existenta la primarie (de unde o puteti obtine, fiind persoana interesata) atunci e legal.
cat despre pergola, daca nu ati transformat-o intr-un chiosc, cum am vazut de multe ori, atunci nu vad care e problema. daca e chiosc insa, trebuie sa fie inclus in autorizatie si intabulare.
cam asa se intampla cand vecinii nu discuta in prealabil; ajung sa se surprinda unul pe celalalt.

daca cititi si alin (3), veti observa ca distanta se masoara din locul cel mai apropiat de hotar al zidului cu fereastra/ balcon, loc care este, de regula, coltul cladirii.
si un comentariu personal: eu n-am vazut pana acum case sau apartamente care au ferestrele amplasate chiar pe colt, acolo situandu-se, de regula, un stalp de rezistenta, balcoane insa, am vazut (imbraca cladirea).
adriandimitriu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contructie casa - distanta cu gardul vecinului de 194cm ferdis ferdis Pe scurt, construiesc o casa si distanta intre fereastra (perete in zona ferestrei) si gardul vecinului este de 194 cm. Gardul este de tip plasa. Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Limita casa fata de vecin laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa cu ferestre catre vecin.La ce distanta o pot construi?Pe acea parte vecinul meu are deja casa facuta la distanta de 1m fata de ... (vezi toată discuția)
Informație privind gardul viu de pe hotar djalex21 djalex21 Buna seara va fac si eu o intrebare detin un gard viu din tuia care se afla in fata gardului de la hotar iar vecinul meu are casa la 1 metru de gard si 3 ... (vezi toată discuția)