Un vecin de bloc a dat în judecată Asociația de proprietari pt. a solicita despăgubiri pt . daune cauzate de furtună, care a smuls acoperisul blocului, în 2021. Motivul invocat: că în decurs de 3 săptămâni nu s-a făcut nimic pt. rezolvarea problemei (nu aveam fond de rulment, nu aveam cont, s-a schimbat administratorul). Acoperișul s-a reparat apoi imediat, am plătit toți locatarii. Decizia definitivă a instantei obligă Asociatia la plata unei sume.
E posibil ca această sumă să ne fie imputată nouă, celorlalți locatari? La avizier a apărut un comunicat - proces verbal - că, urmare a sedintei extraordinare, de care eu nu știam, la care au fost prezenți 11 locatari din cei 107 S-A DECIS împărțirea sumei în mod egal pe fiecare apartament.
E drept și legal așa ceva?
latka
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
1. Da, e legala aceasta "imputare", de fapt nu va imputa nimeni nimic, dar se cheltuie o suma de bani pentru a despagubi pe cel ce a cistigat procesul. Daca va coalizati toti si exista vinovati, persoane fizice, dati-i in judecata si nu veti plati paguba, ci acei vinovati.
2. Daca veti plati, repartitia se face nu egal pe apartament, ci conform legii, art. 85 din legea 196/2018, pe cota parte indiviza. Dar ca sa se intimple asta si sa nu se plateasca egal, trebuie sa dati in judecata asociatia si instanta sa decida anularea acelei hotariri de AG, conform art. 52 din lega amintita.
Eu am citit ca asociatia a facut apel si s-a dat si o rezolutie:
. Anulează sentinţa şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. Fără cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 19.09.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.
Pai, ori una, ori alta, s-a terminat procesul?
In definitiv, ce pagube a suferit petentul?
Aveți dreptate d-le Grecu, cazul nu există ! Apelul a fost câștigat de asociație. Doar daca a mai fost dupa aceea o alta cale de atac, prin care vecinul sa fi avut o decizie favorabila. Asta doar persoana care a deschis subiectul sa stie.
Probabil că în cursul lui 2024 s-a rejudecat și a rămas aceeași sentință, apoi asociația a făcu recurs - deduc din informațiile publice că altele nu am.
Ultima ședință: 3 iunie 2025 și sentința 6 iunie 2025 după ce asociația a făcut recurs și recursul a fost judecat ca inadmisibil. Nu cunosc detalii despre pagubele din apartament pentru care are pretenții de la noi. Pagube au avut și alții, dar nu s-au gândit să pună vecinii la plată. Deși nu cred că s-a îndreptat împotriva vecinilor, ci a persoanelor care reprezintă asociația.
Despre cum s-a ajuns la varianta injustă a împărțirii sumei pe locatari... e ceva ce nu mi se pare în regulă.
Totuși, mai întreb: dacă eu nu plătesc această sumă care mi se pare absolut injustă ce se poate întâmpla? Cum mă poate obliga?
Omul nu își primește pretențiile în totalitate sau poate deloc.