avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... privilegiu imobiliar
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

privilegiu imobiliar

buna dimineata.as dori sa stiu daca presedintele unei asociatii de locatari poate sa inscrie un privilegiu imobiliar
Cel mai recent răspuns: petre_marian , utilizator 16:46, 25 Mai 2018
Articolul 51-L230/2007
(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.
buna dimineata .exista o mica diferenta intre o asociatie de proprietari care are personalitate juridica si cea de locatari care nu are.acesta fiind sensul intrebarii mele.Va multumesc
Conform dispozitii in vigoare,cu scopul asigurarii recuperarii debitelor acumulate,reprezentantul legal al asociatiei de proprietari are dreptul sa actioneze debitorul in instanta si sa instituie privilegiu imobiliar la ocpi
art. 2333 NCC
privilegiul este „preferinţa acordată de lege unui creditor, în considerarea creanţei sale”, cu alte cuvinte un beneficiu legal, acordat indivizibil creanţei, eo ipso, în considerarea izvorului său, de a beneficia de plata integrală a creanţei, înaintea altor creditori.

Privilegiul imobiliar in afara legislatiei care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari este prevazut si de noul cod civil care poate fi invocat temei legal in actiunile promovate atat de asociatiile de proprietari cat si de locatari
buna ziua. mai am o nelamurire in privinta ordinii de desfasurare a unor proceduri si anume se poate inscrie o ipoteca legala [banuiesc ca este identica cu privilegiul] iar apoi se inainteaza o actiune in instanta sau intai se demareaza actiunea in instanta se obtine o sentinta definitiva si apoi se inscrie privilegiul avand si posibilitatea in baza sentintei definitive sa obtina si un titlu executoriu.Sau nu conteaza aceasta ordine,pentru ca s-ar purea face unele speculatii [cazul meu]ca asociatia sa doreasca doar inscrierea ipotecii legale fara a fi interesata de dovedirea in instanta a unei creante in baza careia sa garantat ipoteca.Va multumesc pentru rabdare si intelegere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata debit petre_marian petre_marian buna ziua.am un debit la asociatia de proprietari preluat de la mama actualmente decedata.Debitul este aferent perioadei 2007 februarie -2009 august,perioada ... (vezi toată discuția)
Inregistrare restante intretinere in cartea funciara ciolpi ciolpi Inregistrare restante intretinere in cartea funciara Scuze, poate s-a discutat mai recent acest subiect dar nu gasesc raspunsuri mai noi de 2017 bazate pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament ... Byageo1 Byageo1 Buna ziua! Avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament instituit in 2012 de catre asociatia de proprietari. Asociatia de proprietari ne a dat o ... (vezi toată discuția)