Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti ce pasi sunt necesari pentru a clarifica urmatoarea situatie:
Proprietarul cu titlu de proprietate pe o suprafata intravilana este decedat, copiii mostenitori nu au dezbatut mostenirea pentru ca se inteleg asa momentan. Limitele de hotar intre vecini sunt trasate de foarte mult timp si pichetate din loc in loc cu pietre de hotar, nu exista gard pe gradina, doar curtea si casa sunt imprejmuite cu gard.
Acum ne-am trezit cu unul din vecini ca a mutat limita de hotar (a pus niste jaloane ca reper) si acesta sustine ca el a masurat corect si asa trebuie sa fie. Nu stiu cine a facut masuratorile, daca el sau o persoana autorizata, noi nu am fost deloc instiintati de situatie, am vazut la fata locului atunci cand am mers la gradina.
Pentru terenul respectiv nu exista intabulare, tot ce avem este titlul de proprietate pe care este specificata suprafata dar nu si o schita dupa care ma pot orienta ca sa masor. Acum as vrea sa stiu cum as putea verifica daca incadrarea terenului este facuta corect? M-au sfatuit unii sa aduc un topografist sa masoare daca iese suprafata din titlu, totusi cu ce ma ajuta daca nu stiu limita de hotar? Daca masor dupa noul hat si nu imi iese suprafata ce pot face sa ajung la suprafata din titlu?
fara dezbaterea mostenirii nu rezolvati nimic. dupa dezbatere intabulati certificatul de mostenitor (adica angajati un topograf si ii dati toate actele ca sa poata lucra) si daca sunt suprapuneri, fie agreati un compromis cu vecinii (notarial) fie initiati o actiune de granituire in instanta. daca nu sunt suprapuneri, e simplu
Pana la dezbaterea mostenirii, proces care poate dura un timp, nu se poate obtine o schita sau un plan de incadrare in baza caruia s-a emis acel titlu de proprietate? Mostenirea se va dezbate la un moment dat, nu depinde numai de mine ci si de fratii mei. Pana atunci nu as vrea sa ma trezesc cu pamantul ocupat abuziv de altii si in situatia de a nu mai putea recupera bucata respectiva care e una destul de mare ca suprafata.
Vecinul nu are nici el intabulare din ce stiu, la ce s-a raportat el daca nu exista schite pe terenurile cu titlu de proprietate?
Dvs nu aveți intabulare, deci orice schiță de oriunde ați găsi-o, nu e opozabilă nimănui. Un topograf ar putea să traseze cadastrul dar nu are cine să-i ceară acest lucru, titularul fiind decedat. Iar dvs nu aveți nici un drept legal, fiindcă nu ați rezolvat succesiunea. Cu scuze, problema e la dvs în familie.
Intabularea vecinului o puteți verifica online la ANCPI, vă costă 20 lei
Intabulare gradina
iiulian
Buna ziua,
Sunt in discutii pentru cumpararea unei proprietati la tara unde proprietarii actuali au doar titlul de proprietate si urmeaza sa se intample ... (vezi toată discuția)