Buna. Am cumparat recent un teren, in aceasta localitate nu prea avem schite (geometrie) inscrise pe site-ul ANCPI si nu apar nici in extrasele de CF. Practic in CF la fiecare teren scrie doar suprafata in metri patrati, fara coordonate GPS, si fara laturile terenului, fiind mentionat "fara geometrie". Ca idee, pe aceasta strada de exemplu sunt doar 2-3 case care au geometria facuta.
Intre mine si vecinul din stanga, nu exista gard gard sau repere de delimitare, eu am platit topograf sa masoare terenul / terenurile, si vecinul este tot nemultumit, ca ar trebui sa incep mai din cealalta parte, practic el ar vrea sa ma bag mai mult peste vecinii din dreapta, ca sa ii ramana lui mai mult in stanga. Dar el nu vrea sa-si masoare cu topograf terenul, cu greu ne lasa si pe noi sa masuram pe la el.
Vecinul are casa cumva la limita proprietatii cu mine, si ca sa imi iasa mie toata suprafata ar trebui sa intru 80-100 cm si dupa casa lui si apoi sa merg drept pana in fundul gradinii. Daca nu as intra dupa casa lui, si as face linie dreapta pe langa casa lui pana in capatul gradinii, mi-ar iesi mie minus si lui plus. Aici deja incep probleme, topografii cu care am vorbit au spus ca ei nu pot sa faca forma pe dupa casa, si ca doar cu proces de granituire sau daca e de acord vecinul. El tot insista ca eu sa renunt la o parte din teren si sa delimitez in linie dreapta.
Aceste doua terenuri au fost unul intreg acum vreo 40-70 de ani, si a fost impartit in doua la doua surori. Presupun ca a mers asa forma pe dupa casa deoarece nu se putea imparti fix egal, casa fiind mai pe mijloc. Pe poze de satelit mai vechi se vede delimitarea ca terenul meu cotea pe dupa casa lui si apoi drept pana in fundul gradinii. Ar mai fi martori care confirma acelasi lucru, oameni care au lucrat terenul aici, etc.
El nu e de acord cu ce masoara topografii platiti de mine, dar refuza sa-si ia si el topograf, pe motiv ca "eu masor cand vreau eu, nu cand imi spui tu". Parerea mea e ca nu vrea nici un topograf sa ii delimiteze cat vrea el (mai mult decat are in CF) si de aceea nu masoara cu topograf.
Pana m-am mai sfatuit cu mai multi topografi, vecinul s-a pus si a inceput sa construiasca un gard (cu stalpi de ciment in pamant), stabilind singur limita de proprietate intre noi. Fara autorizatie de constructie, fara masuratori de topograf, fara "acordul vecinului", etc. De capul lui practic. Eu acum clar nu mai am suprafata din acte.
Am facut plangere la politie si la primarie, politia ma trimite la plimbare pe motiv ca ei nu sunt topografi, primaria a zis ca o sa ii faca o adresa, inca nu am primit raspuns. In declaratie la politie vecinul a confirmat ca a construit acum gardul si de capul lui.
Acum astept sa faca topograful oficial o "propunere de granituire", si avocata sa prezinte vecinilor. Cum vecinul din stanga cel mai probabil o sa refuze, o sa urmeze proces de granituire.
Acum nu mi-e clar cu procedurile legale ...
Eu deschid acest proces care o sa coste cateva mi de euro (avocat, expertize, etc). Daca se confirma ca acest vecin si-a delimitat singur mai mult, si ca nu ma lasa sa-mi delimitez nici cum terenul cu topograf, nu mi se pare normal sa platesc doar eu cheltuielile de judecata, sau sa pun toti 5 vecinii la plata in parte egala, din cauza unui singur vecin care zic eu ca face clar niste abuzuri.
Ca sa nu raman pagubit, ar trebui in acelasi "proces de granituire" sa cer cheltuieli de judecata? Sau ar fi alt proces separat doar cu acest vecin? Daca altul separat, ar trebui dupa cel de granituire sau in paralel? Sau trebuie sa ma limitez strict la granituire si sa-mi asum cheltuielile de judecata indiferent de situatie?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns:
adr_trinity , utilizator
11:52, 1 Septembrie 2025