avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parintii mei doresc sa cumpere o casa veche la tara. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parintii mei doresc sa cumpere o casa veche la tara. ...

Buna ziua. Parintii mei doresc sa cumpere o casa veche la tara. Casa respectiva acum e supusa procedurilor de succesiune, intrucat parintii mostenitorilor (viitorilor proprietari) au decedat de curand.
Casa respectiva are o camera ce deserveste ca si baie, facuta fara autorizatie si dupa spusele mostenitorilor "nu e trecuta pe plan". Ce-i drept, nici pe vechiul CF nu apare.
Constructia s-a facut cu mai bine de 5 ani in urma.

Ce recomandati sa faca parintii in acest caz, ca sa nu aiba prea mult de furca? Sa le ceara sa intre in legalitate, e clar. Dar daca refuza, cum ii pot obliga? Sau daca se efectueaza tranzactia chiar si asa, ce risca parintii mei? Sau se poate ca la succesiune sa fi venit cineva sa verifice sitiatia imobilului? Le-au spus ca a venit cineva de la cadastru sa le masoare inclusiv terenul, dar nu stiu detalii. Noul CF iese intr-o sapt.

Parintii doresc ulterior sa isi extinda casa, deci daca o achizitioneaza asa, vor avea nevoie de autorizatii, iar cu problema baii, ma tem ca vor pierde multi bani, nervi si timp.

Ce sfaturi aveti?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 00:55, 19 Iulie 2025
Există întotdeauna posibilitatea de a nu cumpăra.
Dacă vânzătorul deține un imobil iar în actele lui (în special CF) apare înregistrat altceva, asta înseamnă probleme
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2025
adriandimitriu, utilizator
Buna ziua

Cea mai simpla varianta este ca, atunci cand faceti promisiunea de vanzare-cumparare sa mentionati in mod expres actualizarea cadastrului si sa specificati clar ca vanzatorul este obligat sa se asigure ca informatia din acte corespunde cu cea din teren.

Depinde de localitate, insa in orasele mari, mai ales in Bucuresti, actualizarea cadastrului e o aventura si nu e nici ieftina si nici rapida.

Mai departe, e treaba parintilor daca vor sa-si asume acest risc. Daca cumpara acea casa mult sub pretul pietei, poate merita efortul. Altfel, va recomand sa nu va legati la cap cu asa ceva.
Multumesc pt raspunsuri, parintii sunt convinsi sa ia aceasta casa, singurul impediment e problema cu baia. Casa e intr-un sat retras la munte, pretul e ok.
As aprecia daca ar putea sa isi dea cineva cu parere dpdv legal sau daca s-au mai confruntat cu intrarea in legalitate a unei constructii, dupa achizitie.
Cand puneti conditiile if si else, este posibil sa nu mai primiti vreun raspuns pe forum.
Pe forum este bine sa nu puneti conditii. Cand platiti o consultatie este bine sa le puneti.

Dpdv legal, daca parintii cumpara (asa cum e) isi asuma. Ce? Fie intrarea in legalitate, fie demolarea bucatariei.

Daca parintii nu vor sa isi asume, si pun in antecontract conditia intrarii in legalitate, este posibil ca vanzatorul sa nu mai vanda.
De ce? Este stress mare si inutil sa legalizezi o anexa, cand tu, vanzator, vrei sa vinzi si sa pleci de acolo. Situatie in care mai bine astepti un alt cumparator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sa cumparam o casa cu teren mai mare decat in cf? la ce riscuri ne supunem? utilizator002 utilizator002 Dorim sa cumparam o casa, parte din duplex. Ne-am inteles cu proprietarul la pret si l-am informat ca, inainte de a semn un ante-contract, vom vrea sa apelam ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati cu un sfat Avieritei Diana Avieritei Diana Bună ziua. Am cumpărat la sfârșitul lunii aprilie un teren cu două case, una bătrânească și una mai noua, despre care proprietara susținea că nu ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren pesticid pesticid Am citit pe forum ca un domn cumpara teren fara cadastru si intabulare. Am rugamintea sa-mi spuneti care sunt riscurile pentru cel care vinde (vanzatorul) ... (vezi toată discuția)