avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună seara. De aproximativ 2-3 ani am achizitionat, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună seara. De aproximativ 2-3 ani am achizitionat, prin credit ...

Bună seara.
De aproximativ 2-3 ani am achizitionat, prin credit ipotecar, un apratament în județul Cluj, localitatea Turda. Nu m-am sinchisit prea mult dar deja, cu un copil mic am început să mă întreb ce drepturi am la beci/boxă la subsolul blocului. Din ce am văzut pe contract nu e nimic specificat. Am vorbit cu fostul proprietar, nici el nu și-a bătut capul cu asta. Am întrebat administratorul, el a spus că nu se ocupă cu boxele/beciul blocului. E de menționat că intrarea în subsol este restricționată cu o ușa încuiată. Întrebarea mea, probabil deja intuită, eu nu am dreptul la un loc în subsolul blocului? Exact cum acoperiușul blocului este spațiu comun, la fel și subsolul ar trebui să fie comun/împărțit pe deținătorii de apartamente. Presupunerea mea, cer puțin ajutor pentru a înțelege de ce nu am dreptul / cum aș putea obține dreptul la un mic spațiu sub blocul în care locuiesc. Repet, fostul proprietar nu știe nimic și nici nu am vorbit cu unul din proprietarii antecedenți. Nici nu știu cum aș putea lua legătura cu ei.
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 12:36, 21 Iulie 2025
Buna ziua

Daca actele de proprietate nu prevad altfel, conform legii 196/2018 (art. 35, alin 1, lit e), subsolul este parte comuna.

Depinde acum de cazul concret al blocului dvs.

In blocurile noi, in majoritatea cazurilor spatiile de depozitare din subsol/beci se vand separat si sunt trecute ca atare in contractele de vanzare-cumparare.

In cazul blocurilor vechi, in majoritatea cazurilor subsolul nu a fost compartimentat de constructor, iar fiecare proprietar si-a luat in stapanire o bucatica din acel spatiu, fiecare dupa cum a putut sau s-a inteles cu vecinii.

Fostul proprietar nu mai are nici o treaba. El v-a vandut ce a avut si dvs ati fost de acord sa cumparati. Trebuie sa discutati cu presedintele ca sa intelegeti care este situatia subsolului. Sunt boxele cumparate de fiecare proprietar si atunci sunt proprietate individuala? Sau fiecare si-a luat ce spatiu a putut?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare apartament si boxa linaababy linaababy Buna ziua, am o mica-mare problema cu fostii propietari ai apartamentului recent cumparat de mine, in contractul de vanzare am stabilit data de eliberare a ... (vezi toată discuția)
Beciul de la bloc ramane al meu dupa ce ma mut la alta adresa? paleosoft paleosoft fostul meu beci de la bloc ramane a mea dupa ce ma mut la alta adresa?? (vezi toată discuția)
Acte pt beci sub bloc? pup_me pup_me Buna , recent am achizitionatun apartament , la vizionarea apartamentului ne-a fost prezentat si beciul impreuna cu boxa de langa scara ,normal ca aceste anexe ... (vezi toată discuția)