avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ma interesează dacă o sulta rezultata dintr-o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ma interesează dacă o sulta rezultata dintr-o ieșire din indiviziune ...

bună ziua
ma interesează dacă o sulta rezultata dintr'-o ieșire din indiviziune în instanta pe urma unei succesiuni , având termenul de precriptie îndeplinit, atrage după sine , conform legii și stingerea ipotecii legale din cartea funciara a respectivului imobil ?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 14:32, 22 Iulie 2025
Buna ziua, da, dar trebuie actiune in instanta.
Nu dumneavoastră constatați dacă și când a intervenit (sau nu) termenul de prescripție.
Poate prescripția a tot fost întreruptă pe parcurs și nu a intervenit încă.
Doar instanța de judecată este abilitată să judece cererea dumneavoastră, și să facă verificări conform probelor din dosar.
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2025
Dapix, utilizator
atâta timp cât cel care trebuia sa primească sulta nu a întreprins nimic juridic pt a recupera acești bani , hotărârea este din 2009. deci s-a prescris ....întrebarea era în practica juridica dacă prescrierea sultei generează și efectul juridic al ipotecii legale din cartea funciara .
Dapix a scris:

Nu dumneavoastră constatați dacă și când a intervenit (sau nu) termenul de prescripție.
Poate prescripția a tot fost întreruptă pe parcurs și nu a intervenit încă.
Doar instanța de judecată este abilitată să judece cererea dumneavoastră, și să facă verificări conform probelor din dosar.

Nu generează nici un efect juridic din oficiu, deoarece prescripția nu operează de drept.
Obligatoriu trebuie să deschideți proces civil de constatare a împlinirii termenului de prescripție.
Fără hotărâre judecătorească nu se poate rezolva problema.
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2025
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rejudecare partaj succesoral bms bms Din 1999 până în 2002 s-a judecat pe fond, în apel și recurs un partaj succesoral. S-a adjudecat masa succesorală la o parte cu sarcina sultei. Nici ... (vezi toată discuția)
Au trecut 3 ani de la partaj, eu am rămas în apartament dar nu am avut bani până acum să plătesc sulta. ce pași trebuie să urmez ca să trec apartamentul pe numele meu? Dana513 Dana513 Buna ziua!Ma numesc Dana.Au trecut 3 ani de la partaj.Eu am ramas in apartament si trebuie sa-l despagubesc pe fostul sot care este plecat din tara,nestiind ... (vezi toată discuția)
Sulta ipoteca legala neradiata din cartea funciara infoadrian infoadrian Buna ziua, Am o sentinta definitiva [b]dosar partaj din 2007[/b] pentru un apartament. S-a stabilit o [b]sulta care am achitat-o tot in 2007[/b] prin banca ... (vezi toată discuția)