Sunt angajată în România cu contract de muncă românesc, într-o companie internațională cu sediul central în SUA și entitate legală în România.
După ce am născut, m-am întors la muncă după 4 luni și primesc în continuare stimulentul de inserție (1.500 lei/lună). Băiețelul meu are acum 1 an și 8 luni.
În ultima perioadă, angajatorul mi-a schimbat echipa și atribuțiile de 3 ori într-o săptămână, fără acordul meu scris și fără semnarea unui act adițional.
Am înțeles că, atâta timp cât primesc stimulentul de inserție, mă aflu în continuare sub protecția legală a interdicției de concediere prevăzută de Codul Muncii. Întrebările mele:
1. Mai beneficiez de protecția legală a interdicției de concediere conform art. 60 și art. 17 alin. 5 Codul Muncii, chiar dacă am revenit la muncă?
2. Este legal ca angajatorul să îmi schimbe atribuțiile și echipa fără acordul meu, cât timp nu s-a încheiat niciun act adițional?
3. Ce riscuri implică dacă demisionez acum (înainte de termenul legal de protecție)?
4. Pot cere compensații financiare în cazul în care s-a produs un abuz?
1. Art. 60 si art.17 alin.5 C.mun. nu se refera la concedierea pe durata platii stimulentului de insertie.
2. Nu. Potrivit art.41 alin.1 C.,mun., contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
3. Pierderea dreptului la stimulent daca nu mai realizati venituri dupa incetarea c.i.m. , inclusiv a dreptului la somaj daca va dati demisia.
4. art.253 C.mun.
1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
....