avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Buna ziua, Avand in vedere ca sunt pensionar, dar sunt ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Buna ziua, Avand in vedere ca sunt pensionar, dar sunt si angajat ...

Buna ziua,
Avand in vedere ca sunt pensionar, dar sunt si angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, as dori o parere avizata cu privire la posibilitatea de a refuza plata CASS aferenta pensiei, tinand cont de faptul ca am calitate de asigurat platitor de CASS ca angajat cu contract de munca!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Vasile Braun , Avocat 19:35, 23 Iulie 2025
Dvs. , stimate dl. avocat Vasile Braun ( imi cer scuze daca-mi permit prea mult , nu vreau sa jignesc ) , cat si stimatul @Adrian6803 , faceti o eroare , asimiland CASS cu o prima de asigurare , considerand ca , daca esti asigurat , nu te mai asiguri o data . Ori , nu este asa , este o contributie la Fondul national de sanatate . Statul a legiferat ca , pentru anumite venituri - cum ar fi si salariul sau pensia - fiecare trebuie sa platim o contributie la acest fond , pentru INTREGUL venit . Unul nu-l exclude pe celalalt . Si este prerogativa Statului sa institue impozite , taxe si alte contributii , asa spune Constitutia Romaniei , cata vreme o face printr-o lege . Mai degraba as vedea eu discriminare intre pensionari si salariatii care nu beneficiaza de acel prag de 3000 lei .
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2025
CHKa, utilizator
nu sunt în nicio eroare stimabile/stimabilă. regula este să plătesti cota numită Cass ,iar exceptia este să nu o plătesți. nu poti veni ca stat să umilesti cetățeanul care obtine 2 venituri ambele purtătoare de ”cass” Odată asigurat esti asigurat, Nu trebuie să-ți opresc de 2 ori cota pentru a fi o singură dată asigurat. Pe de altă parte,ce ar trebui să facă domnul în cauză ca să evite dubla impunere,să renunte ori la pensie ori la CIM ? și vă rog fără atacuri personale ”faceti o eroare” că doar suntem un forum de discutii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca , veti deschide degeaba proces atat timp cat CCR s-a pronuntat pe constitutionalitatea legii...poate doar daca aveti bani de cheltuit pe avocati.

Adrian6803 a scris:

Eu doresc pareri avizate, cu suport juridic! Intentionez sa deschid proces impotriva acestei masuri, intrucat avand deja calitatea de asigurat, nu se justifica o plata suplimentara, in urma careia nu beneficiez de nimic in plus!


Buna ziua

Aceeasi situatie exista si pana acum, de exemplu daca lucrezi pe CIM si mai ai si un PFA. Platesti CASS si pentru veniturile din CIM si pentru cele din PFA sau din alte surse daca sunt peste un prag anume (anume 6 salarii minim brute pe economie). Inclusiv pentru veniturile din dobanzi bancare se datoreaza CASS daca nivelul lor este peste cel mentionat mai sus.

Modificarea adusa de noua lege este ca nu mai sunt scutite de CASS sumele provenite din pensii care depasesc 3000 lei.

Acelasi rationament am putea sa il folosim si pentru a dezbate sumele diferite platite de asigurati in functie de venit. Un asigurat cu salariul minim pe economie plateste 405 lei/luna CASS. Unul care castiga 20000 lei/luna plateste 2000 lei/luna CASS. In final, desi unul plateste de aproape 5 ori mai mult, beneficiaza de aceleasi servicii ca cel care plateste de 5 ori mai putin.

In toate cazurile, CCR a decis deja ca noile prevederi sunt conforme cu constituia, prin urmare nu prea vad nici o modalitate simpla de a schimba asta, poate numai un alt parlament/guvern care sa abroge aceste prevederi.


Vasile Braun a scris:

nu sunt în nicio eroare stimabile/stimabilă. regula este să plătesti cota numită Cass ,iar exceptia este să nu o plătesți. nu poti veni ca stat să umilesti cetățeanul care obtine 2 venituri ambele purtătoare de ”cass” Odată asigurat esti asigurat, Nu trebuie să-ți opresc de 2 ori cota pentru a fi o singură dată asigurat. Pe de altă parte,ce ar trebui să facă domnul în cauză ca să evite dubla impunere,să renunte ori la pensie ori la CIM ? și vă rog fără atacuri personale ”faceti o eroare” că doar suntem un forum de discutii.

Din comunicatul CCR din 22 iulie, anul curent, s-a constatat că legiuitorul are competența de a stabili sarcini fiscale sub forma contribuției de asigurări sociale de sănătate asupra oricăror categorii de venituri, indiferent de natura lor, inclusiv asupra veniturilor realizate din pensii și din alte categorii de indemnizații, iar prevederile care stabilesc această contribuție sunt constituționale [art.1 alin.(3) și (5), art.47, art.48 alin.(1) și art.56 din Constituție]. Curtea a analiza criticile de neconstituționalitate intrinsecă, anume că:

- reglementarea contribuției de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor contribuabilului, indiferent de natura lor, prin urmare, inclusiv asupra celor realizate din pensii sau din diferite tipuri de indemnizații, sunt în conformitate cu Constituția. Regula este cea a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de asistența medicală în sistemul de sănătate, excepția fiind scutirea de la plata acesteia. Legiuitorul are o largă marjă de apreciere în structurarea politicii sociale a statului, putând decide atât acordarea, cât și retragerea facilităților la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate;
- plata contribuției de asigurări sociale de sănătate de către cetățenii români nu creează discriminare în raport cu cetățenii străini/ apatrizi care sunt scutiți de la plata acesteia, întrucât această facilitate acordată vizează numai cetățenii străini/ apatrizii care beneficiază de protecție temporară și provin din zona conflictului armat din Ucraina;

Asadar Curtea nu a analizat posibile alte neconstitualități ca cea prefigurată si explicată în speta de față. Or ,ridicarea unei exceptii de neconstitualitate bazată pe dubla impunere nu a fost solutionată și ca atare nu i se poate opune exceptia de lucru judecat devreme ce situația nouă are o altă cauză diferită față de ceea ce s-a analizat Nu ne regăsim în situația de a critica cuantumul cotei de Cass,cum gresit s-a arătat,ci ne regăsim în situația unei taxe procentuale impuse de stat care este constitutională numai in măsura în care aceasta nu este impusă de 2 ori. Legea nu vine să lămurească în sensul,ok pentru cei ce cumulează pensia mai mare de 3000 lei cu salariul, stabilim cota de 10% din suma ce depăseste pensia de 3000 de lei adunată cu suma salarială impozabilă. Legile vin să străngă fiecare in parte câte un Cass. Or,în momentul când il taxezi pe cetățean de 2 ori pentru aceiași cauză tu,stat ai dat cu oiștea în gard.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass persoana fizica nerezidenta si cass pf fara venit lylyan lylyan Buna ziua O persoana fizica - din Spania, poate sa plateasca CASS in Romania? O pf fara venit poate sa plateasca numai CASS benevol fara pensie? Mulrumesc (vezi toată discuția)
Se poate contesta in justiție retinerea de la 1 august 2025 ... Amalia R Amalia R Se poate contesta in justiție retinerea de la 1 August 2025 a CASS de 10% la pensie peste 3000 Ron ca fiind neconstituțională si solicitarea retrocedării ... (vezi toată discuția)
Exceptarea de la plata cass silviu1958 silviu1958 Ce trebuie să facă un bolnav oncologic pensionar, cu pensie mai mare de 3000 lei, pentru a nu i se reține CASS din pensie ? (vezi toată discuția)