avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Mă aflu în situația următoare: acum câteva luni ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Mă aflu în situația următoare: acum câteva luni ...

Bună ziua,
Mă aflu în situația următoare: acum câteva luni am contractat patru împrumuturi la 4 IFN-uri diferite. M-am implicat într-o situație care am crezut că-i fac față însă s-a dovedit că m-a depășit. Am greșit e drept și merit să suport consecințele acțiunilor mele. Cu toate acestea am încercat să cad la o învoială cu acești creditori, să plătesc sumele eșalonat, însă ca oricare alt ifn și instituție financiară nu doresc să discute decât în propriile beneficii și în detrimentul meu. Menționez că aceste credite mi-au fost acordate deși pragul meu de îndatorate deja era 40% poate chiar mai mult deoarece am un credit prima casă și plătesc cam jumătate din venitul meu net lunar la acestă rată, cu toate acestea, aceste instituții mi-au acordat creditele respective. Vreau să știu ce poate face o persoană în situația mea care este supra îndatorată. Chiar și cu plăți parțiale lună de lună, poate nu conform contractului la un moment dat vor demara procedura de executare silită iar dacă eu plătesc deja jumătate din banii pe care-i câștig lună de lună la rata la casă dacă mi se va pune poprire pe salariu nu mai rămân cu absolut nimic. Pe lângă asta nu știu dacă se pot atinge de imobilul meu deoarece am ipoteca de rang I asupra lui și-n teorie am și asupra contului meu de salariu (încasez salariul la aceeași bancă la care am creditul). Chiar nu știu ce să fac. Recunosc că am greșit, de aia mi-am luat un al doilea job fac ore suplimentare să acopăr aceste datorii însă nu este suficient iar refinanțare nu pot face din cauza ratei la casă și-n curând voi fi raportat la biroul de credite deci și opțiunea asta va dispărea automat.
Cel mai recent răspuns: Sinner77 , utilizator 23:12, 26 Iulie 2025
Buna ziua

IFN-urile nu trebuie sa respecte pragul de 40%.

Din pacate da, inclusiv apartamentul poate fi executat silit in anumite conditii. Ipoteca de rang 1 inseamna ca dupa vanzare prima care va primi banii va fi banca, apoi restul creditorilor.

Situatia dvs este prea complexa pentru un raspuns generic. Mergeti la o consultatie cu un avocat. vedeti daca exista anumite clauze abuzive in acele contracte cu IFN-urile, daca aveti alte bunuri pe care le puteti vinde pentru a acoperi macar o parte din datorii etc...
Bună seara,

Mulțumesc pentru răspuns.

Cu rata la casă nu am probleme, o plătesc decalat cu o lună dar nu există restanțe la aceasta. Mereu am grijă să o plătesc înainte să se împlinească 30 de zile pentru că așa am fost îndrumat de la bancă pentru a evita scadențarea anticipată respectiv executarea silită a creditului. Din câte știu la creditul prima casă fiind un credit luat în colaborare cu statul român ipoteca respectivă este 50% în favoarea băncii finanțatoare și 50% în favoarea MFP. Ca atare pentru ca aceste IFN-uri să-mi execute silit imobilul le trebuie acordul acestora și-n teorie nu cred că-l vor primi. Am înțeles că ei pot solicita asta însă nu înseamnă că vor avea câștig de cauză și nu cred că vor avea din moment ce eu-mi plătesc ratele la casă și nu las restanțe la acel credit mai mari de 90 de zile. De asemenea există o interdicție de înstrăinare a imobilului în primii 5 ani iar la mine au mai rămas doi. Deci ținând cont de acestea cred că ar trebui în teorie să le fie destul de greu IFN-urilor să-mi execute silit imobilul, pe lângă ideea în sine că valoarea creanțelor pe care le am la IFN-uri la ora actuală este undeva la 2000 de euro pe când apartamentul meu valorează undeva la 80 de mii de euro și nu cred că cei de la MFP sau cei de la banca finanțatoare ar permite vânzarea acestuia atâta vreme cât n-am restanțe mai vechi de 90 de zile la ei dar am la alte credite făcute la alți creditori și la care nu am garantat cu imobilul meu dată fiind ipoteca de rang 1, plus că valoarea creanței nu reprezintă valoarea imobilului.
Din ce m-am mai interesat, am înțeles în schimb că tot ce ar putea face, dată fiind situația mea complexă este să înscrie dreptul de executare silită asupra bunurilor viitoare (dacă-mi iau mașini, alte case, terenuri, primesc moșteniri etc.) Dacă acest lucru nu se întâmplă, dat fiind faptul că deja plătesc jumătate din banii mei lunari la rata la casă și aceasta indiferent de circumstanțe se va reține prima dată fiind ipoteca de rang I, unui executor judecătoresc îi va fi foarte greu să pună o poprire peste această sumă, dealminteri patru executori dacă vorbim de scenariul în care mă vor executa toți cei 4 creditori de la cele 4 IFN-uri. Plus că rata mea la casă este variabilă, astăzi poate fi de o anume valoare, mâine în schimb poate valora 70% din venitul meu lunar. Atunci o poprire nu ar fi justificată.
Nu-mi permit din păcate să consult avocați, având în vedere situația financiară dezastruoasă în care sunt, de asta am intrat pe acest forum în ideea că poate pot găsi o persoană de specialitate în așa ceva aici care mi-ar putea spune în mare ce se poate întâmpla și ce nu se poate întâmpla având în vedere datele problemei și variabilele ecuației mele. Aș vrea să apelez la un avocat în ultimă instanță, în caz că într-adevăr situația va degenera urât. Măcar dacă plătesc niște bani, să nu-i dau doar pe consultații la cabinet.
Am auzit de fel și de legea falimentului persoanelor fizice. Că o PF poate iniția procedura de faliment prin intermediul ANPC și că i se desemnează un consilier care stabilește cu persoana și cu creditorii un plan de rambursare pe 5 ani a datoriilor respective cu posibilitatea prelungirii la încă un an, însă ceea ce scrie pe site-ul ANPC despre asta e relativ complicat pentru înțelegerea mea și am înțeles că dacă în 6 ani nu se achită sumele restante pe baza acelui plan se trece la procedura de faliment prin lichidarea activelor ori unicul meu scop aici este să nu-mi pierd locuința. Eu știu că mulți cei care citesc asta ar spune ”ok, păi nu trebuia să te gândești la asta când ai făcut acele împrumuturi?” și au perfectă dreptate, cu faptul că am fost irațional, însă încerc pe toate planurile să mă redresez....Am trimis de fel contractele de credite la IFN uri la câțiva avocați care s-au oferit să le studieze ca să-mi spună dacă există vreo clauză abuzivă în ele în ideea că le-aș putea ataca în instanță însă nu mi-au mai răspuns iar pe lângă asta mă gândesc de unde să fac rost de bani să plătesc un avocat să-mi denunțe acele contracte dacă este cazul? :(
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De fel, pentru cine citește tot ceea ce scriu aș vrea să se înțeleagă următoarea idee anume că nu caut neapărat să fiu scutit de plata acelor sume pe care le-am luat de la aceste IFN-uri. Am făcut o greșeală, într-adevăr, și mi-am asumat asta și vreau să le dau banii înapoi, cu tot cu dobânzile aferente. Tot ce caut sunt niște răspunsuri să văd dacă cumva le pot bloca de moment executarea silită, în ideea să-i opresc din a-mi pune poprire pe salariu. Un plan am să redresez toată situația însă dacă-mi vor poprii salariul nu mai pot să-l duc la îndeplinire așa cum l-am gândit. Am încercat să mă înțeleg amiabil cu ei să le vorbesc deschis însă sunt mult prea terminați și disperați după bani și mult prea agresivi să stai omenște de vorbă cu ei iar eu nu sufăr genul acesta de atitudini fudule și de superioritate. Faptul că mi-au împrumutat niște bani nu înseamnă că le dă dreptul să negocieze doar ei sau să-mi vorbească ca și când aș fi ultimul câine plouat din drum...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita imobil ipotecat la alta banca bobutanumihail bobutanumihail am un credit restant la o banca de un an.am primit instiintare de executare silita.mentionez ca detin casa ,dar ea este ipotecata la un alt credit la alta ... (vezi toată discuția)
Ma pot executa silit pe o casa ipotecata deja? melania_30 melania_30 Buna seara, debitul meu restant pentru un credit de nevoi personale negarantat este acum de la 35000ron la 65000rom.Firma de recuperari creante mi-a trimis o ... (vezi toată discuția)
Un bun ipotecat poate fi executat de altcineva? ianos ianos Daca am apartamentul ipotecat la o i.f.n o alta banca poate sa execute silit acel apartament? (vezi toată discuția)