avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Un bun ipotecat poate fi executat de altcineva?
Discuție deschisă în Executare silită

Un bun ipotecat poate fi executat de altcineva?

Daca am apartamentul ipotecat la o i.f.n o alta banca poate sa execute silit acel apartament?
De ce nu? Doar ca i.f.n (creditor ipotecar) va avea prioritate la distribuirea sumelor rezultate din vanzarea bunului (de vazut daca ii mai ramane si bancii ceva)
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2010
romascanu, moderator
Bineinteles ca poate, numai ca creditorul cu garantia reala (I.F.N.) va fi cel ce va obtine in mod prioritar sumele datorate, fata de creditorul chirografar (care nu are o garantie reala asupra bunului).
Si doar daca si IFN este de acord cu aceasta executare silita, altfel nu se poate intraina catre nici un alt tert si in aceste conditii vorbim despre ceva ipotetic, eventual banca devine creditor ipotecar de rangul 2, in masura in care creditorul ipotecar de rangul 1 este de acord.
Un tert creditor poate sa ceara executarea silita a imobilului, fara sa fie necesar acordul creditorului ipotecar.
IFN-ul creditor ipotecar are doar drept de preferinta la distribuirea sumelor realizate din valorificarea imobilului, imediat dupa acoperirea cheltuielilor de executare silita.
Tertul creditor va veni la distribuire abia dupa IFN, iar dvs. ca proprietar al bunului vandut la executare silita veti primi eventuala diferenta ramasa nedistribuita.
Este evident o intrebare capcana, pentru ca un bun ipotecat nu se poate executa silit, astfel cum nu se poate vinde, altfel care mai este rolul de siguranta al acestei ipoteci daca orice alt creditor se prezinta si vinde imobilul la licitatie prin executorul judecatoresc cand doreste el.

Alte discuții în legătură

Ipoteca bancii pe 15 ani si...alti creditori Irina S. Irina S. Daca exista un imobil ipotecat de catre banca, pe o perioada de 15 ani dar intre timp apar alti creditori chirografi, ce se intampla cu bunurile ipotecata in ... (vezi toată discuția)
Credit fara ipoteca ! infolegi infolegi In cazul creditului de nevoi personale se poate face executare silita pe proprietati ( casa, masina, etc ) daca in contract au fost specificate ca si garanti ... (vezi toată discuția)
Executare silita pe un imobil al bancii hobbystyle hobbystyle Buna ziua In urma datoriei neachitate la termen(20000 euro)catre o persoana fizica,tribunalul a hotarat executare silita asupra bunurilor imobile. Bun imobil ... (vezi toată discuția)