avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile și obligațiile părinților separați în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile și obligațiile părinților separați în fapt

Buna seara, suntem casatoriti din 2023 cununia civila,avem o fetita. Problema este ca in prezent nu ne mai intelegem deloc, locuim separat si certurile nu mai inceteaza intre noi, din contra. Vreau sa intreb, este posibil ca sotia sa inscrie fetita noastra la o cresa privata fara ca eu sa stiu treaba asta ? Adica acum ma pune cu fapta pe masa si are pretentia ca eu sa ofer jumatate din cheltuiala. E posibil sa-mi faca asta ? Ma refer la inscris si platit prima luna. E bataie de joc, nici nu vorbim asa ceva, cica suntem "sot si sotie" vii si-mi ceri bani pentru ceva cu care nu numai ca nu sunt de acord, dar nu am bani. Multumesc !
12 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai … nu-i dati … Aveti grija ca , pentru fiecare luna , sa-i dati 1/4 din salariul dvs. net , ca e obligatia dvs. - ca si a mamei - sa va intretineti copilul . Daca veti ajunge la divort , acesta e procentul pe care il va stabili si instanta , ca e prevedere legala . Nu-i dati cash , ii virati in cont , sau trimiteti cu mandat postal , cu explicatia “ intretinere copil “ . E posibil - la un eventual proces - sa aveti nevoie de dovezi . Dar atat obligatoriu trebuie sa trimiteti . Daca mama doreste sa cheltuie mai mult - e prerogativa ei , poate sa o faca … PS. Dar de ce va certati ? nu puteti sa va intelegeti civilizat ca “ v-a trecut “ unuia de altul , si asta e … Sunteti casatoriti de doar 2 ani , poate ca nici nu e cazul , decat de doua orgolii nemasurate ? Poate ca ajungeti amandoi la intelepciune , sa va ganditi ca o casnicie se cladeste zi-de-zi , fara incetare … Si nu ajunge copilul dvs. in multimea copiilor cu parinti divortati , care-l considera arma cu care se pot lovi unul pe altul . Ar fi pacat …
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2025
CHKa, utilizator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înscrierea copilului la cresa/gradinita/scoala se face obligatoriu cu acordul ambilor parinti.
Puteți formula o petiție la conducerea grădiniței si sa solicitati retragerea copilului de la dânșii.
Legal, aveti obligația sa contribuiți la întreținerea copilului dvs doar de la data deschiderii procesului de divort.
Moral, rămâne la aprecierea fiecărui parinte in functie de mijloacele sale de trai.
Dacă nu sunt intenții de refacere a relației atunci este indicat sa divorțați pentru ca altfel apar probleme juridice costisitoare de soluționat in viitor: achiziții de bunuri sau datorii( credite bancare) in aceasta perioada, conceperea unui copil cu un alt partener etc.
Contactați un avocat și discutați în detaliu toate aspectele juridice referitoare situației dvs .

CHKa a scris:

Pai … nu-i dati … Aveti grija ca , pentru fiecare luna , sa-i dati 1/4 din salariul dvs. net , ca e obligatia dvs. - ca si a mamei - sa va intretineti copilul . Daca veti ajunge la divort , acesta e procentul pe care il va stabili si instanta , ca e prevedere legala . Nu-i dati cash , ii virati in cont , sau trimiteti cu mandat postal , cu explicatia “ intretinere copil “ . E posibil - la un eventual proces - sa aveti nevoie de dovezi . Dar atat obligatoriu trebuie sa trimiteti . Daca mama doreste sa cheltuie mai mult - e prerogativa ei , poate sa o faca … PS. Dar de ce va certati ? nu puteti sa va intelegeti civilizat ca “ v-a trecut “ unuia de altul , si asta e … Sunteti casatoriti de doar 2 ani , poate ca nici nu e cazul , decat de doua orgolii nemasurate ? Poate ca ajungeti amandoi la intelepciune , sa va ganditi ca o casnicie se cladeste zi-de-zi , fara incetare … Si nu ajunge copilul dvs. in multimea copiilor cu parinti divortati , care-l considera arma cu care se pot lovi unul pe altul . Ar fi pacat …

Pei aveti dreptate ne-a trecut unuia de celalalt, ea ma critica, acuza, judeca constant, nu ii convine nimic. nu doar pe mine si pe parintii mei ca din cauza noastra nu are ea liniste si viata frumoasa.... eu m-am saturat de tot tratamentul asta din partea ei, se strang multe tensiuni, certuri si constat ca n-are rost... ce sa continuam cand intre noi nu mai exista iubire, respect si placerea de a fi impreuna. Sincer nu mai vad alta solutie...
1 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păcat de copilaș ca are părinți copii care nu realizează ca el este mai presus decât orgoliile lor! Acea creșe privata poate are condiții mai bune pentru copilul dvs sau a fost singura opțiune pentru rezolvarea situației de moment! Dacă optați pentru reclamații la conducerea crești poate optați și pentru alternativa de a i da o mina de ajutor soției ingrijindu l dvs echivalent timpului programului de creșe! Ce părinte sunteți? Chiar nu realizați ca ați dat viata unei ființe și aveți obligații și responsabilități? Chiar dacă momentan aveți posibilități financiare limitate și pe cele morale- sufletești tot limitate le aveți? Citi copii o sa mai aduceți pe lume și o sa le întoarceți spatele datorita orgoliului și imaturitati? Păcat,mare păcat ca copilași nevinovați suporta consecințele!
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2025
widad, utilizator
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn, inteleg ca v-a trecut unuia de celalalt. Cam devreme, Pentru aceasta situatie legiuitorul a gandit si a infiintat divortul, care inseamna un nou inceput. Cuvăntul casnicie provine probabil de la caznă si de aici inconvenientele. Deocamdata AMĂNDOI aveti copilul in ingrijire si educare, fie ca va convine sau nu, pentru ca l-ati procreat. Pina la pronuntarea divortului trebuie sa-i asigurati cele necesare. Normal ar fi sa faceti tot ce va sta in putinta pentru ca acest copil sa simta cat mai putin ca parintii nu se inteleg sau ca sunt divortati. Parintii impricinatilor nu ar trebui sa stie nimic despre litigiul respectiv pentru ca doar vor suferi in tacere si nu au decat vina de a fi parinti. Asadar, maturitate in gandire pentru amandoi, daca nu se mai poate divort, cu stabilirea obligatiilor fata de copil si relatii bune pe viitor pentru binele copilului. Succes!

Alte discuții în legătură

Cum îmi pot obliga soțul să-și asume responsabilitățile de părinte? Icaica Icaica Cum oblig tatal dar fara divort la asumarea financiara in cresterea si educarea copiilor minori. Nu participa nici la cresa respectiv gradinita si nici la alte ... (vezi toată discuția)
In cazul unui divorț la notar, poate soțul sa refuze că pe ... suciu_diana suciu_diana In cazul unui divorț la notar, poate soțul sa refuze că pe lângă pensie să plătească cotă-parte la creșă privata, unde deja e înscris copilul? (vezi toată discuția)
Ce as putea face?? ingerasu_nimanui ingerasu_nimanui buna ziua...as avea si eu o mare rugamine daca imi ma puteti ajuta cu vre-un sfat sau ceva sa stiu ce as putea face...sunt casatorita de 3 ani jumate si avem ... (vezi toată discuția)