avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Hotărâre definitiva din 2025 - ce lege se aplica pt ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Hotărâre definitiva din 2025 - ce lege se aplica pt grupa I de munca, pensia fiind din 2016?

Bună ziua! Intrebare: în cazul unei hotărâri judecătorești definitive pronunțate în 2025, prin care mi s-a recunoscut o perioadă lucrată în grupa I de munca (pentru o pensie stabilita în 2016), Casa de Pensii a aplicat recalcularea conform noii legi a pensiilor (Legea 360/2023), nu conform Legii 263/2010, aflata în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie. Este corecta aceasta abordare? Ce Lege ar trebui se aplice în acest caz? Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Relu2025 , utilizator 14:27, 31 Iulie 2025
În funcție de data punerii în plată a noilor drepturi.

Carp Mircea a scris:

În funcție de data punerii în plată a noilor drepturi.

Am depus Hotărârea Judecătorească definitivă și cererea de recalculare in februarie 2025 și am primit Decizia in iulie 2025! Din ce am înțeles, drepturile noi se acordă cu 01 martie 2025! Prin urmare, care lege se aplică?
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2025
Relu2025, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă vă referiți la drepturi, atunci rămâne valabil primul raspuns pe care l-am dat. La 01/03/2025 producea efecte legea 360/2023.

Carp Mircea a scris:

Dacă vă referiți la drepturi, atunci rămâne valabil primul raspuns pe care l-am dat. La 01/03/2025 producea efecte legea 360/2023.

Îmi puteți da un temei legal care reglementează acest lucru și pentru drepturile mai vechi, deschise pe legea veche? Eu am solicitat recunoașterea grupei I pentru perioada respectivă, 1985-1995, de la depunerea dosarului, 2016, dar hotărârea s-a dat foarte târziu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua formula de calcul din legea 360/2023 Marioni Marioni Buna ziua, As dori sa știu daca art.88 din legea 360/2023 se aplica si pentru persoanele care sunt deja pensionate la data intrării in vigoare a noii ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. un pensionar își va depune la casa de pensii adeverinta ... RUAndreea RUAndreea Bună ziua. Un pensionar își va depune la casa de pensii adeverinta cu venituri si perioadele suplimentare de contribuție pentru recalcularea pensiei, in ... (vezi toată discuția)
activitate in grupele de munca anterior anului 2001, pensia scazuta. gheorgheulici gheorgheulici Sotia a fost pensionata in Februarie 2001 la varsta de 50 ani si 8 luni dupa 20 de ani in grupa l de munca (chimist, radiatii) si 5 ani de grupa a ll a ... (vezi toată discuția)