avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Hotărâre definitiva din 2025 - ce lege se aplica pt ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Hotărâre definitiva din 2025 - ce lege se aplica pt grupa I de munca, pensia fiind din 2016?

Bună ziua! Intrebare: în cazul unei hotărâri judecătorești definitive pronunțate în 2025, prin care mi s-a recunoscut o perioadă lucrată în grupa I de munca (pentru o pensie stabilita în 2016), Casa de Pensii a aplicat recalcularea conform noii legi a pensiilor (Legea 360/2023), nu conform Legii 263/2010, aflata în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie. Este corecta aceasta abordare? Ce Lege ar trebui se aplice în acest caz? Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Relu2025 , utilizator 23:17, 3 August 2025

Carp Mircea a scris:

Veniți cu date concrete care va nemultumesc între aplicarea celor două legi.

Este clar ca noua lege este nefavorabila, dar decizia este și ambiguă, fără precizări! Stagiul în grupa 1 de munca din Hotărâre a fost redus cu mai mult de 1 an și jumătate; a fost trecut un stagiu necontributiv suplimentar, care este mai mic și decât jumătate din stagiul în grupa 1 deja scăzut; au fost adăugate aproximativ 10 puncte de pensie, dar nu la rubrica “condiții speciale/grupa 1 de muncă” (unde apare 0), ci la rubrica “condiții deosebite de muncă); comparativ cu decizia de recalculare cu 01.09.24, numărul de puncte de pensie nu a crescut cu acele 10 puncte (de la condiții deosebite de muncă), ci cu mai puțin de 4 puncte; punctele de stabilitate au crescut cu 0,06 fără explicație! Îmi puteți oferi niște răspunsuri?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Neavand control total pe dosar, nu am cu ce sa va ajut si nici nu prea mai am timpu;l necesar pentru a face asa ceva.
Banuiesc ca d-voastra ati avut avocat.
Daca ati avut avocat sa va lamuresca si rezolve dansul problemele.
Daca nu ati avut avocat, atunci eu inteleg ca d-voastra stapaniti destul de bine l;egislatia pensiilor publice pentru a va rezolva singur problemele.
Mulțumesc pentru răspuns!

Carp Mircea a scris:

Neavand control total pe dosar, nu am cu ce sa va ajut si nici nu prea mai am timpu;l necesar pentru a face asa ceva.
Banuiesc ca d-voastra ati avut avocat.
Daca ati avut avocat sa va lamuresca si rezolve dansul problemele.
Daca nu ati avut avocat, atunci eu inteleg ca d-voastra stapaniti destul de bine l;egislatia pensiilor publice pentru a va rezolva singur problemele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. un pensionar își va depune la casa de pensii adeverinta ... RUAndreea RUAndreea Bună ziua. Un pensionar își va depune la casa de pensii adeverinta cu venituri si perioadele suplimentare de contribuție pentru recalcularea pensiei, in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua daca acum am 3.30297 puncte, la acestea se adauga cele ... miro56ro miro56ro buna ziua daca acum am 3.30297 puncte, la acestea se adauga cele necontributive si cele de stabilitate pentru recalcularea pensiei? multumesc (vezi toată discuția)