avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept parcare pe drum servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept parcare pe drum servitute de trecere

Buna tuturor,
Am urmatoare situatie unde din pacate nu am gait un raspuns clar pana acum:
Detin un teren pe care am casa, iar o parte definita din terenul meu constituie drum de servitute de trecere. Acest termen "servitute de trecere" este clar mentionat pe toate actele pe care le detin (cadastru, contract proprietate etc). Din ce am inteles, eu sunt definit ca si fond aservit.
Dreptul de trecere este dat proprietarilor a doua case (eu fiind casa din capatul drumului). Din pacate unu dintre vecini (din ce am citit definit ca si fond dominant) isi parcheaza extrem de neglijent masinile, mai mult de atat, isi depoziteaza barca, remorca, nisip, recipiente de colectare pe acest drum, incomodand semnificativ trecerea mea sau a celor ce vor sa ajunga la mine.
Eu ca si proprietar al drumului de servitute, care platec impozitul pe acel drum, am dreptul a ii cer sa nu mai depoziteze pe drum sau sa parcheze pe drum mai civilizat? Daca am acest drept, in situatia in care ii comunic amiabil iar vecinul considera ca ceia ce face e dreptul lui si refuza, ce optiuni as avea legal sa il fac sa parcheze civilizat, sau deloc pe acel drum? Politia ar avea juristictie daca reclam ca si proprietar ca vecinul abuzeaza de dreptul lui care in teorie (cred ca si in practica) este doar de trecere?
Ar fi complicat, scump, sau de durata sa cer ca acel drum sa fie folosit maxim pentru parcat masina intr-un mod civilizat? Intreb sa stiu daca am vreo optiune sau sa ma resemnez:)
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 23:42, 30 Iulie 2025
Buna ziua

Dvs sunteti proprietarul terenului (fondul aservit). Servitutea infiintata este de trecere si pentru utilitati. Deci proprietarul fondul dominant are dreptul de a folosi acel drum pentru a ajunge din calea publica pe terenul propriu dat atat. Chiar in codul civil (art. 768) este mentionat aspectul ca proprietarul fondului dominant nu poate agrava situaţia fondului aservit şi nu poate produce prejudicii proprietarului fondului aservit prin exercitarea servituţii.

Deci, vecinii au dreptul sa foloseasca drumul doar pentru trecere, nu pentru parcare.

Politia nu va face nimic, pentru ca e proprietate privata.

Singura varianta, daca nu intelege de vorba buna, este sa il dati in judecata. Faceti cat mai multe poze din care sa reiasa cat mai usor abuzul vecinului si mergeti la un avocat pentru a formula chemarea in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere si bariera daniel_vasile daniel_vasile Buna ziua, Am cumparat un imobil cu servitute de trecere pe un teren.Acum proprietarul terenului vrea sa puna o bariera pe drum cu acces cu cartela platita ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, va rog sa mă ajutați cu un răspuns la situația ... IuliaIR IuliaIR Bună ziua, va rog sa mă ajutați cu un răspuns la situația de mai jos. Suntem proprietarii unei jumătăți de duplex care se afla pe un teren comun unde ... (vezi toată discuția)