avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt proprietar într-un condominiu în care există o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt proprietar într-un condominiu în care există o barieră pentru acces ...

Bună ziua. Sunt proprietar într-un condominiu în care există o barieră pentru acces. Locuiesc la etajul 1, la intrarea în condominiu. Asociația de proprietari dorește instalarea unei porți în locul barierei, care urmează să fie lipită de peretele de sub balconul meu. Aceasta va crea disconfort fonic și va reduce securitatea apartamentului meu, deoarece va permite accesul persoanelor din exterior în zona balconului meu. Menționez că, la momentul achiziționării apartamentului, complexul nu era prevăzut cu o astfel de poartă. Din punct de vedere legal, pentru a obține autorizație de construire pentru această poartă, este necesară semnătura mea?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:39, 1 August 2025
Buna ziua.

Conform legii 196/2018 (art 51) pentru astfel de lucrari este nevoie de acordul a doua treimi din numarul total al proprietarilor. Fatada (peretele exterior) este, tot conform legii 196/2018, considerat proprietate comuna (daca actele de proprietate nu prevad altfel).

Deci nu este nevoie de acordul dvs explicit.

Puteti bineinteles sa contestati aceasta decizie in instanta, insa va trebui sa demonstrati prejudiciul pe care vi-l aduce aceasta lucrare.
Nu mai e o modernizare, ea s-a facut prima data, nu mai sunt aplicabile prevederile art. 51, de data asta se aplica art. 39 :

Articolul 39
Modificările constructive și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale condominiului, precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociației de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectați și pe baza autorizației de construire, cu respectarea legislației în vigoare.

BogdanGri a scris:

Buna ziua.
Conform legii 196/2018 (art 51) pentru astfel de lucrari este nevoie de acordul a doua treimi din numarul total al proprietarilor. [...]

Ultima modificare: Vineri, 1 August 2025
latka, utilizator
Buna ziua

Este modernizare, pentru ca se transforma un element deja existent (acea bariera se transforma in poarta). Nu se va utiliza in alt scop acel element. Tot pentru controlul accesului in condominiu va fi folosit.

Articolul 51
Adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște, cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, [...].
BogdanGri, utilizator
@BogdanGri
Eu as zice sa cititi ce a scris utilizatorul :

instalarea unei porți în locul barierei, care urmează să fie lipită de peretele de sub balconul meu.

Nu credeti ca va necesita o astfel de "transformare" o autorizatie de construire ?

Bariera respectiva (care poate si ea a avut initial nevoie de o autorizatie de construire) se modifica radical. Fatada va deveni suport, ca punct de rezistenta mecanica, pentru o poarta .

Transformarea unui echipament ca modernizare, in cazul acesta, ar fi insemnat o bariera mai tehnologizata, ca acces, ca semnalizare, cu sistem de recunoastere faciala, poate.
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fatada si trotuarul de garda constituie tot proprietate comuna ... copou88 copou88 Fatada si trotuarul de garda constituie tot proprietate comuna in cazul blocurilor de locuinte? Citisem tot aici, pe forum, ca fatadele erau considerate parte ... (vezi toată discuția)
Modernizarea condominiului (a clădirii asociației) se face prin acordul și votul a 2/3 din totalul proprietarilor asociației respective. flory_mr flory_mr Ce înțelegeți din acest articol 51 din Legea nr. 196/2018 - nu cumva se referă la OBLIGAȚIA Acordului a 2/3 din totalul proprietarilor pentru a se ... (vezi toată discuția)
art 51 din legea 196/2018 mexu mexu mai este valabil art 51 din legea 196/2018? ART. 51 Adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște, cu acordul a două treimi din numărul ... (vezi toată discuția)