Bună ziua. Sunt proprietar într-un condominiu în care există o barieră pentru acces. Locuiesc la etajul 1, la intrarea în condominiu. Asociația de proprietari dorește instalarea unei porți în locul barierei, care urmează să fie lipită de peretele de sub balconul meu. Aceasta va crea disconfort fonic și va reduce securitatea apartamentului meu, deoarece va permite accesul persoanelor din exterior în zona balconului meu. Menționez că, la momentul achiziționării apartamentului, complexul nu era prevăzut cu o astfel de poartă. Din punct de vedere legal, pentru a obține autorizație de construire pentru această poartă, este necesară semnătura mea?
Va multumesc!
Este punctul dvs. de vedere, dar acea poarta nu e un element nou ( e ce ati scris anterior, transformarea unei parti comune vechi) , nu e o modernizare in sensul art. 51, ci :"modificarea constructiva și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale condominiului", asa cum se precizeaza la art. 39.
De fatada ati uitat ? Ea nu intra initial in "calcule", bariera era la sol, acum fatada se va modifica pentru a sustine mecanic poarta ce va lua locul barierei.
Din acest motiv se schimba datele problemei.
Mai mult, situatia seamana cu o alta problema descrisa la art. 39 : "precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului".
Imaginati-va ca se pune o astfel de reclama pe fatada si sunt deranjati doar citiva proprietari, afectati de banner-ul publicitar.
Nu se aplica art. 39, pentru ca scopul acelui element din condominiu nu se schimba. Ca si bariera, poarta va fi folosita tot pentru control accesului. De asemenea, articolul 39 se refera la proprietarii direct afectati.
In cazul reclamelor:
- nu se pune problema modernizarii.
- proprietarii ai caror geamuri/balcoane sunt obstructionate de acele reclame sunt direct afectati.
Insa, initiatorul a spus clar ca acea poarta va fi sprijinita (deci nici macar nu stim daca va fi fixata de acel zid) de peretele de sub apartamentul sau. Prin urmare, nu vad cum ar fi dumnealui direct afectat de aceasta modificare.
In alta ordine de idei, art 51 e chiar mai restrictiv, pentru ca cere acordul a doua treimi din proprietari, pe cand 39 numai ai proprietarilor membri ai asociatiei.
Poate ca nu am explicat suficient de clar si poate nu ati observat ce scrie utilizatorul ce a initiat acest subiect. Mai postez inca o data :
" instalarea unei porți în locul barierei, care urmează să fie lipită de peretele de sub balconul meu"
Cred ca acum e clar, ca unul dintre cele doua puncte de fixare mecanica a portii (orice poarta "clasica" are 2 stilpi de ancorare mecanica) este fatada blocului, careia i se schimba scopul.
In plus, nu poate reprezenta o modernizare faptul ca treci de la bariera la poarta. Ci arata ca esti mai paranoic, eventual asociatia respectiva poate construi si un zid de protectie.
La fel de bine se poate numi modernizare si cind treci de la interfon doar cu functie audio la cel care are in plus functie video (sau treci de la yala cu cheie simpla la usa de intrare in scara, la cheie reversibila). Dar nu e.
Prin urmare, cred ca va este clara acum aplicarea art. 39 in acest caz.
E acelasi caz, ca la art. 38 , numai ca nu se refera la terti, carora, de exemplu, li s-ar inchiria o bucada de fatada, de exemplu, pentru instalarea unui EasyBox/FanBox.