Bună ziua,
Am cerut serviciului de stare civila de care aparțin conform locului de naștere " Înscrierea menţiunilor de schimbare a numelui şi/sau prenumelui intervenite în străinătate" și am primit un certificat nou de naștere unde apare doar noul nume. Chiar din punct de vedere logic sună hilar exprimarea "Y Alin, fiul lui X Gheorghe și X Maria" mai ales că numele Y nici măcar nu e românesc.
Am să revin la oficiul de stare civilă pentru a cere lămuriri însă până atunci îmi fac griji pentru că
1. Pe toate diplomele figurez ca și X Alin, dar nu am un certificat de naștere care să corespundă acestui nume.
2. Buletinul străin stipulează că mă cheamă Y Alin, născut X, dar din nou nu am un certificat de naștere care să confirme.
Este această schimbare corectă? Nici nu știam că se poate schimba numele de pe certificatul de naștere.
Vă mulțumesc!
Dacă v-ați schimbat numele în străinătate și ați cerut înregistrarea acestei schimbări și în țară, este logic și perfect legal să vi se elibereze certificatul de naștere cu noul nume .
Acum aveți posibilitatea solicitării unui certificat de naștere cu mențiuni, în care să se scrie că v-ați schimbat numele din X în Y, ori, de la evidența persoanei, să solicitați o adeverință cu istoricul de nume înregistrat în Registrul Național de Evidență a Persoanelor.