As avea nevoie de o opinie juridica intr-o situatie care ma preocupa:
Sunt angajat cu norma intreaga (8h/zi, luni–vineri) la o companie privata, pe un post remote (support clienti). Activitatea este remote, foarte lejera, practic din 8 ore lucrez maxim 2, si nici alea nu sunt intense, mai ales in perioada asta.
Am primit o oferta de angajare de la o alta companie, tot cu norma intreaga (pe un post similar), si as vrea sa incerc acest al doilea job pentru o perioada scurta (1 luna), fara sa renunt imediat la primul.
Nu am semnat nicio clauza de exclusivitate sau neconcurenta in contractul actual.
Intrebarile mele sunt:
Este legal sa am doua contracte de munca active, ambele cu norma intreaga, daca imi indeplinesc atributiile la fiecare?
Poate una dintre companii (prin HR sau alta cale) sa afle oficial ca am doua contracte – de exemplu, prin ANAF, REVISAL sau alt sistem?
Sincer, ce vreau eu sa fac este sa „verific” jobul 2, sa vad daca este mai ok decat jobul 1, apoi evident o sa-mi dau demisia corect si oficial, deci mai pe romaneste, alerg dupa doi iepuri.
Dar frica mea este sa nu afle cumva firmele respective ca lucrez in 2 locuri in acelasi timp.
1. Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care îşi exercită acest drept. (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.
In speta, o persoana poate incheia c.i.m. cu norma intreaga / timp partial cu un nou angajator chiar daca mai are un c.i.m. cu norma intreaga/ timp partial.
2. Niciun angajator nu are acces la REVISAL-ul altui angajator ... va afla de la dvs .
Salariații aflați în situația prevăzută la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal (salariatii care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul de bază minim brut pe ţară.) au obligația să depună la fiecare angajator/plătitor de venit o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară garantat în plată.
În concluzie, pot să lucrez pentru o perioadă scurtă (maxim 30 de zile) la jobul 2, fără să renunț la jobul 1, doar ca să-mi dau seama cum este și să pot lua o decizie. Practic, vreau să testez jobul 2, dar în același timp să rămân angajat și la primul loc de muncă, fără să am probleme legale sau riscul ca angajatorii să afle unii de alții. E corect înțeles?
Ideea e clar, ca programul se suprapun una cu cealalta.