Buna ziua
In baza unei hotarari a Consiliului Director prin care eu trebuie sa platesc 50% din cheltuielile lunare cu utilizarea masinii de serviciu, contabilul imi face in fiecare luna retineri din salariu. Eu nu sunt de acord cu aceste retineri si am si trimis email in care exprim foarte clar "Nu vreau sa mi se faca retineri din salariu. Voi plati eu din contul meu personal in contul firmei". Cunosc ca in Codul muncii se specifica clar ca este ilegala retinerea din salariu fara o hotarare judecatoreasca definitiva. Daca intreb contabila, zice ca asa i-a zis Consiliul Director sa faca. Eu nu sunt de acord cu retinerile pentru ca imi retine sume pe care nu le cunosc, nu mi-a fost facut un calcul lunar, nu am fost notificat cu suma ce urmeaza sa-mi fie retinuta si nu se respecta principiul proportionalitatii (adica sa platesc doar pentru perioada de folosinta a masinii, de exemplu o revizie anuala, dupa parerea mea, ar trebui impartita la numarul de luni in care am folosit masina de serviciu). Contabila imi face retineri neanuntate, iar eu pur si simplu iau mai putini bani pe card. Cui sa ma adresez si cum sa procedez, intrucat nu sunt de acord cu retinerile facute, iar acestea se fac deja de multe luni.
Solicită în scris către angajator (nu doar contabilei) următoarele:Baza legală a reținerilor (articol din lege sau document semnat de tine);Situația detaliată a sumelor reținute până acum și calculul aferent fiecărei luni;Copia hotărârii Consiliului Director care a decis acest lucru.
Trimite acest document prin e-mail oficial și/sau prin registratura firmei, păstrând dovada trimiterii.
Reiterează în scris că nu îți dai acordul pentru rețineri din salariu și că vei achita separat eventualele sume, dacă sunt justificate și comunicate transparent.
Daca nu se rezolva te poti indrepta catre Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) – depui o sesizare scrisă, atașând:dovada e-mailurilor/cererilor tale;fluturașii de salariu unde apar reținerile;eventualele răspunsuri de la angajator.
ITM poate amenda angajatorul pentru rețineri ilegale și poate obliga la restituirea sumelor.