avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptarea moștenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptarea moștenirii

Bună ziua!

În luna octombrie am deschis dosarul succesoral după decesul tatălui.
Întrebarea mea este:
Declarația de acceptare a moșteniri când se semnează, la depunerea actelor sau la finalizare?
Notară a zis ca le-am semnat deja la depunere, fara sa ne atenționeze, lucru care nu mi se pare în ordine.
Mulțumesc anticipat pentru ajutor
Ultima modificare: Joi, 7 August 2025
DAlina81, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 00:03, 8 August 2025
Se poate semna oricând, în oricare ședintă, din cadrul procedurii succesorale, până la semnarea încheierii finale și eliberarea certificatului de moștenitor.
De ce sa nu fie în ordine?
Nu va incurca cu nimic,mai mult va ajuta în cazul ipotetic în care nu finalizați procedura datorita unor disensiuni între părți.
In cartea funciara s-au găsit niște transcrisuri vechi legate de apartamentul părinților noștri (10-15 ani) pe care noi încercăm acum sa le stingem cu avocat prin instanță. Dar durează ceva.
Fratele meu deține bunuri și se teme enorm să nu i le ia. Are familie și copii. Dacă notara ne-ar fi atenționat din start ca semnăm la depunere și Declarația de acceptare a moștenirii, nu ar/am fi semnat nimic până la ștergerea acestora din CF.
Nu știm în ce ne-am “băgat”, suntem foarte speriați efectiv, mai ales fratele meu.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs nu citiți ce semnați?
Mă luați cumva peste picior? Aveți cumva un sfat util pentru noi? Vă rog să vă abțineți de la orice alte comentarii care nu sunt la locul lor.
Am spus ca la depunere, notara nu ne-a atenționat ca printre actele semnate se află și această Declarație. Este de datoria ei să-și informeze clienții ce fel de acte se semnează . Toată lumea poate fi în meseria ei rutinată. Unii își fac treaba bine, alții mai puțin bine iar alți fac în mod intenționat rău.
Declarațiile se semnează la de punere sau la finalizare? Care este regula?
La această întrebare așteptăm un răspuns.
Multumesc

raluk0207 a scris:

Dvs nu citiți ce semnați?

Alte discuții în legătură

Buna ziua! ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar ... Daniela2275 Daniela2275 Buna ziua! Ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar in cazul dezbaterii mostenirii unei surori decedate recent?Isi pierde calitatea de ... (vezi toată discuția)
Am fost obligați să facem cerere de dezbatere a succesiunii când am ridicat certificatele de deces. este obligatoriu să mergem acum la notar? Anagiorgiana Anagiorgiana Buna ziua,sunt Coman Ana din Constanța.Am o problema in legătură cu o succesiune în urmă decesului părinților.Parintii mei au murit amândoi în ... (vezi toată discuția)
Ce importanță juridică au anexa 9 și anexa 24? dary@ dary@ Buna ziua, Mama a decedata la 05.06.2013. Tatal meu (sotul supravietuitor) nu doreste sa facem succesiunea pe cale amiabila, astfel ca dupa 5 ani de ... (vezi toată discuția)