avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1148 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptarea moștenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptarea moștenirii

Bună ziua!

În luna octombrie am deschis dosarul succesoral după decesul tatălui.
Întrebarea mea este:
Declarația de acceptare a moșteniri când se semnează, la depunerea actelor sau la finalizare?
Notară a zis ca le-am semnat deja la depunere, fara sa ne atenționeze, lucru care nu mi se pare în ordine.
Mulțumesc anticipat pentru ajutor
Ultima modificare: Joi, 7 August 2025
DAlina81, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 20:02, 13 August 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adică pe scurt, dacă părinții au murit după ce a intrat în vigoare Noul Cod civil, nici fratele, nici dumneavoastră nu riscați executarea silită a bunurilor pe care le aveți în proprietate, poprirea conturilor etc. pentru datoriile părinților. Doar bunurile rămase de la aceștia, banii din conturile lor etc. vor putea fi executate silit.

Dacă părinții au murit în regimul Vechiului Cod civil exista posibilitatea acceptării sub beneficiu de inventar, care avea același efect: orice executare silită a datoriilor morților se limita la averea lăsată în urmă de aceștia.

Data intrării în vigoare a noului cod v-a fost indicată în răspunsurile anterioare.

Legat de declarațiile de acceptare sau renunțare la succesiune, acestea se semnează și autentifică ÎNAINTE de întocmirea certificatului de moștenitor, care trebuie să menționeze ce moștenitori au acceptat, ce moștenitori au renunțat, în ce procente se împarte moștenirea la succesorii acceptanți. De regulă, aceste declarații se semnează la începutul procedurii succesorale.
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2025
Alexandru Surcel, Avocat
Ma scuzați, ma refeream sa ștergem înscrisurile din CF prin instanta deoarece au trecut de atunci aproape 20 de ani
Noi: eu fratele și mama noastră, împreună

romascanu a scris:

DAlina81 a scris:
... pe care noi încercăm acum sa le stingem cu avocat prin instanță. Dar durează ceva.

Care noi? Pentru a putea începe/continua procesul (dacă judecata aceea este începută, ea nu poate continua cu un mort) trebuie ca dvs. să luați locul părintelui în proces.
Pentru aceasta, aveți nevoie de calitatea de moștenitor (și nu-i destul să fiți fiul/fiica defunctului pentru a fi și moștenitorul lui). Calitatea v-o justificați cu declarația pe care ați semnat-o.
Declarația aceea nu vă încurcă. Dimpotrivă.

A! Poate că, până la finalizarea procesului acela, nu vă „aranjează” să finalizați procedura succesoarală, dar asta este altă discuție.

Nu vă înțeleg ... fricile. VIUL (fratele dvs.) nu are a se teme pentru bunurile LUI, din pricină că ar fi avut defunctul te miri ce incurcături (datorii). Sub imperiul noului cod civil (dacă parinții au murit dupa 1 oct 2011) moștenitorul nu răspunde pentru datoriile mortului decat in limita activului.

Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2025
DAlina81, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa le ștergeți în calitate de ce?
Moștenirea nu e finalizată. Nu aveți un act de proprietate, în speță un certificat de moștenitor.
Dacă vă e asa teama, de ce v-ati dus la notar?
Chiar nu înțeleg unde vreți sa ajungeți cu acele insinuări.
Nu v-a făcut nimeni nimic, nu v-a luat nimeni nimic.
Ați început întâi cu momentul declarației de acceptare. Apoi, ați început cu bunurile fratelui.
Ne luați ca la școală, când profesorul scoate elevul la tabla "știi sau nu știi? Altcineva!"
Dacă vreți sa dezbateti moștenirea, o dezbateti, dacă nu, nu
Căutați inutil țapi ispășitori și diverse breșe care vi se par dvs ca merg.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)
Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)