avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperate teren extravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperate teren extravilan

Am o cunostinta care in 1996 a cumparat un teren.
Urmand ca in anul 2000 sa plece din tara.
Cat timp a fost plecata terenul a fost trecut in CF pe numele vanzatorilor iar acestia nu au anuntat. In ultimii 3 ani a tot revenit in tara pentru a incerca sa rezolve amiabil atat la primarie cat si la mostenitorii vanzatorului si sa reintre in posesia terenului. Initial, mostenitorii stiind despre situatie au fost de acord, ulterior refuzand sa mai raspunda la telefon desi persoana in cauza s-a anganjat in a platii/ deconta atat banii de transport cat si banii procesului necesar pentru a nu le cauza neplaceri.
Ei nu doar ca folosesc terenul dar l-au dat chiar si in arenda.
Doresc sa precizez urmatoarele:
1. Contractul de vanzare cumparare a fost semnat cu 2 martori la primarie care la ora actuala sunt decedati
2. Vanzatorul terenului a decedat si el intre timp si mostenitorii au realizat deja procedura mostenirea
3. Ei in momentul de fata considera ca in conformitate cu legea, detin acel teren si legal vorbind nu apare vanzarea terenului

Se poate face ceva pentru a reintra in posesia acestuia?
Ultima modificare: Joi, 7 August 2025
FAnonim, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 21:43, 7 August 2025
De ce nu au făcut contractul la notar în 1996? De ce nu au făcut contractul la notar in intervalul 1996-2000, pâna sa plece cunoștința din țară?
Da, legal terenul le aparține moștenitorilor. De fapt, legal, terenul a rămas de atunci în proprietatea vânzătorului. Mai ales că această cunoștință a plecat și nici măcar nu l-a stăpânit.
Înstrăinarea bunurilor imobile se face numai prin act notarial.
Actele de mână sunt egale cu zero.
Cel mult pot valora antecontract, în instanță, dar în cadrul termenului legal de prescripție de 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune - cu cine ma judec? roxanar roxanar speta: sotul si sotia cumpara cu un act de mana un teren de 150 mp in anul 1967. in anul 1980 au decedat vanzatorii fara a lasa vreun mostenitor. din 1967 cei ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana din 1996 Andreea Drugea Andreea Drugea Buna ziua! In anul 1996 parintii mei au incheiat o chitanta da mana pentru vanzarea unui teren extravilan cu vita de vie. Pe chitanta apar:data, numele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in data de 19.04.1996 tatal meu a cumparat un teren ... madaione madaione Buna ziua, In data de 19.04.1996 tatal meu a cumparat un teren cu chitanta facuta la primarie(pt ca asa se proceda atunci).Dupa moartea tatalui meu (2006) am ... (vezi toată discuția)