avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1210 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Cum protejez dreptul de autor pentru textele originale ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Cum protejez dreptul de autor pentru textele originale publicate pe blogul personal?

am o intrebare.. am inceput sa scriu o carte ..roman..pana acum, am scris primul capitol (bazat pe o intamplare personala)..aprox 10 pagini .. si ca sa aflu parerea celorlalti l-am publicat pe blogul meu. ce ar trebui sa fac ca sa inregistrez dreptul de autor pe ceea ce am scris ca sa nu am surprize? sau ce trebuie sa fac pentru a fi protejat in caz ca cineva scrie / publica undeva o poveste foarte asemanatoare sau identica? eu sper ca romanul meu va fi publicat candva.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Talk Partners , Consilier juridic 20:13, 4 Martie 2010
pe blog orice intrare se inregistreaza cu data, ora, minutul si secunda la care ati postat randurile respective.. mai aveti dovada si in calculator cand ati scris paginile din roman.. nu avetid e ce sa va facceti griji.. dca cineva vi le fura aveti cum sa dovediti ca sunteti autorul lor
da..dar e foarte usor de schimbat data unui computer .. sa para ca un document e facut cu mult inainte de a fi facut ..si totul devine relativ :)
Nu e chiar asa.
Daca cele 3 timestamp-uri de edit create si access nu sunt valide se poate detecta destul de usor.
Schimbarea datei la PC urmata de modificare document afecteaza doar doua dintre ele.

Da, se poate falsifica 'stas' dar asta nu se face schimband data la PC.
Dreptul de autor se naste odata cu creatia si nu trebuie inregistrat nicaieri. In strainatate se obisnuieste frecvent sa se posteze astfel de scrieri si nu se mai teme nimeni de furt intelectual. In definitiv, daca cele 10 pagini pot inspira pe cineva sa scrie o alta poveste, acest lucru se poate dovedi. Uitati-va ce se intampla cu JK Rowling acum, care este acuzata ca a plagiat ideea de magician care calatoreste cu trenul! Este ridicol! Nebuni se vor gasi intotdeauna, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne luam dupa ei.

Preocuparea dv ar trebui sa fie sa scrieti in continuare. Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protejarea drepturilor de autor in cazul unui web site Dexileos Dexileos As dori sa aflu cate ceva despre cadrul legislativ din Romania in ceea ce priveste drepturile de autor legate de realizarea paginilor de internet. Cum se ... (vezi toată discuția)
Plangere penala pentru inselaciune AnaMarie AnaMarie Buna ziua, Am intrat pe un site si am dat comanda sa mi se redacteze o lucrare de licenta la pretul de 400 ron. Am depus 100 Ron drept avans si am primit ... (vezi toată discuția)
Plangere penala - legea 8/96 - drepturi de autor raducutzzu raducutzzu Buna seara, Am probleme cu unul din site-urile pe care le detin. Concret, informatii de pe acesta au fost copiate la virgula pe alte site-uri, unii au ... (vezi toată discuția)