avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bonuri de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bonuri de masa

Bună ziua,

Firma la care îmi desfășor activitatea în prezent acorda bonuri de masa în valoarea de 40 lei pe zi, însă valoarea acestora este inclusa în salariu.
Adică din salariul net pe care îl am de 2475 de lei mi se scade valoarea bonurilor de masa, adică luna aceasta 880 de lei.
Acum am nelămurirea dacă aceasta situație este legală și ce pot face în acest sens.

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2025
Alelena, utilizator
Cel mai recent răspuns: C. Muresan , utilizator 15:00, 17 Septembrie 2025
Bună ziua,

Sunt necesare mai multe detalii pentru a afla cât ar trebui să fie salariul net. Din ce ați scris dv., ar rezulta că în august ați avut net 1595 lei (2475 lei minus bonuri), ceea ce ar însemna că brutul dv. a fost mai mic decât salariul minim pe economie. Ceva nu e în regulă, dacă aveți CIM și normă întreagă de lucru la această firmă.

Bonurile de masă reprezintă un beneficiu extrasalarial. Însă sunt impozitate și supuse contribuției pt. sănătate. Pentru că nu au cum să scadă suma de pe cardul de bonuri, vă virează integral cei 880 lei, iar dările aferente bonurilor vi se rețin din salariul brut. Poate asta v-au spus, deci în niciun caz nu se scade c/v totală a bonurilor din salariu.
Iar salariul brut trebuie să fie cel puțin cât salariul minim pe economie, acum 4050 lei, pentru toți angajații cu normă întreagă.

Deci din salariul brut se scad contribuțiile sociale și deducerile aplicabile, iar la ce rămâne se aplică impozitul. În practică, modul de calcul se complică puțin, pentru că baza de calcul la care se aplică procentele nu este egală cu salariul brut, ci diferă în funcție de situație și de eventualele deduceri aplicabile (deducerea personală, dacă e cazul, sau alte deduceri, ex. pt. persoane în întreținere, vârsta sub 26 ani, contribuții facultative la asigurări pt. pensie sau sănătate etc). De aceea răspunsul concret depinde de astfel de detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa-tichete-impozit-alte drepturi ContSters109653 ContSters109653 Cum se vor impozita bonurile de masa Culegere Completa de Formulare si Declaratii Fiscale 160 de formulare, declaratii si documente necesare in ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe salariul minim si bonuri de masa livvv livvv Doresc o lamurire in legatura cu urmatorul aspect legat de cazul unui salariat : -persoana este angajata un contract de munca cu program normal de lucru ... (vezi toată discuția)
Deducere personala adinamaria48 adinamaria48 Bună ziua am o întrebare deducerea personala se calculează la venit brut adică la salariul minim pe economie.... Am o persoana în întreținere... Un ... (vezi toată discuția)