avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare la limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare la limita de varsta

Buna ziua,
Am o rugaminte referitoare la sotia mea care lucreaza in invatamant, profesor. Am inteles ca, incepand cu 1 iulie 2025, varsta standard de pensionare este 61 ani si 6 luni si stagiul minim de cotizare este de 34 ani.
Cand se poate pensiona la limita de varsta, NU ANTICIPAT ( anul si luna), tinand cont de urmatoarele:
- este nascuta in iulie 1968,
- a absolvit facultatea la zi, 5 ani,
- lucreaza in invatamant din septembrie 1992,
- avem 2 copii.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:08, 9 August 2025
Stimate @Rosca Marian , ati mai pus aceleasi intrebari de cel putin doua ori , in martie si aprilie , iar datele nu se schimba pe masura ce trece timpul . Daca nu ne credeti , ce sens are sa mai intrebati ? Ati inteles cu totul gresit , data pensionarii la femei NU are legatura cu data curenta , ci cu data nasterii , in plus , cu stagiul de cotizare . Asa cum vi s-a spus , sotia are varsta standard de pensionare la 63 ani si 9 luni , in aprilie 2032 , si stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 ani . Se poate pensiona cu 5 ani mai devreme , in 2027 , daca - si numai daca - acumuleaza cei 35 ani de contributie plus Inca 5 ani ( pe care , inteleg ca ii are , din perioada facultatii ) .Aceasta reducere de 5 ani , nu se poate cumula cu nici o alta reducere , deci faptul ca are 2 copii nu mai e de interes .
Sa stiti ca va cred dar citesc pe internet ca apar tot felul de schimbari. Acesta este motivul pentru care va deranjez. Chiar am incredere in ce spuneti, de aceea va contactez
Ma deruteaza ce apare pe internet.
Scuze si multumesc!!!!

Rosca Marian a scris:

..
Ma deruteaza ce apare pe internet.
Scuze si multumesc!!!!

Nu tot ce apare pe Internet este corect .. verificati legilstaia si apoi la institutia competenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pensionare Rosca Marian Rosca Marian Buna dimineata, IN SOLICITAREA MEA ANTERIOARA NU AM FOST SUFICIENT DE CLAR!! Stiu ca este 1 Martie dar sotia ar vrea sa stie daca se poate pensiona INCEPAND ... (vezi toată discuția)
Pot să cumpăr vechime de 9 luni să mă pot pensiona cu 40 ... smn smn Pot să cumpăr vechime de 9 luni să mă pot pensiona cu 40 ani și 16 zile vechime?Menționez că acum am vechime 39 ani,1 luna și 7 zile plus( 1 luna și 9 ... (vezi toată discuția)
Pensionare la limita de varsta Roxana R. Roxana R. Buna dimineata, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati: cand pot iesi la pensie fara penalizari (luna, zi, an)? Precizari: - sunt nascuta in iulie ... (vezi toată discuția)