avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... În urma unui act de partaj voluntar succesoral am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

În urma unui act de partaj voluntar succesoral am ...

Buna ziua, in urma unui act de partaj voluntar succesoral am primit o parcela la drum a unui teren care se continua cu inca 2 parcele care au ramas la alt mostenitor si nu au acces la drum, doar la un rau ultima parcela. Eu am luat parcela intravilan, celelalte sunt extravilan. Poate celalalt mostenitor sa ceara drum de servitute sa ajunga la parcelele lui? Vreau sa-mi vand parcela si sa nu fie probleme ulterioare, in actul notarial sau pe cadastru nu apare drum de servitute. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CPP , Avocat 15:56, 12 August 2025
de regula parcelele extravilane au servituti tot in extravilan, mai ales ca nu e vorba de un acces zilnic, ci de unul potrivit cu exploatarea terenului. insa depinde si de amplasare, etc.
fireste ca vecinul dvs poate cere, e dreptul lui, dar trebuie facuta expertiza, etc. e bine sa aveti o discutie preliminara cu el, inainte de orice vanzare
Dreptul de trecere
Art. 617: Dreptul de trecere
(1)Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
Pot solicita ceilalti proprietari in instanta constituirea unei servituti de trecere, puteti face cu ei un act juridic de constituire a servitutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocare acces proprietate beaugdanel beaugdanel Buna tuturor! Am si eu o intrebare: este posibil ca proprietarul unui teren vecin terenului meu(cel hasurat din poza atasata este terenul meu) sa imi blocheze ... (vezi toată discuția)
Drept de trecere valentinth valentinth Buna ziua, Cu aproximativ un an in urma am achizitionat un teren in bucuresti . Terenul are strada si numar de la primarie . Terenul facea parte din o ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute daniela60 daniela60 Buna ziua, Detin un teren extravilan, faneata, care are iesire la o ulita neasfaltata ce da direct in drumul national. In spatele terenului meu exista o ... (vezi toată discuția)