avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Îmi pot da în judecată soțul indiferent de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Îmi pot da în judecată soțul indiferent de locație pentru ...

Îmi pot da în judecată soțul indiferent de locație pentru custodia copilului?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:48, 14 August 2025
Daca nu sunteti divortati, nu se poate stabili de catre instanta, împotriva legii, o autoritate exclusiva asupra unui minor în favoarea unuia dintre părinți.
Conform legii, exercitarea autoritatii părintești asupra minorului este stabilită în comun pentru ambii soți.
Stabilirea exercitarii autoritatii părintești asupra minorului în mod exclusiv (în termeni populari: custodia) se discută, ca accesoriu al acțiunii de divorț.
Există și excepții, în condițiile în care se poate dovedi că unul dintre părinți (deși nu a intervenit divorțul) supune minorul la rele tratamente de natură să-i afecteze viața în plan fizic și psihic, traumatizând minorul.
instanta competenta e judecatoria de pe raza domiciliului copilului, sau a parintelui cu care locuieste ( daca nu are buletin copilul)
Legea prevede anumite ipoteze legale care determina competenta instantei.
Depinde de la caz la caz

București 2025

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In caz de divorț cu copii minorii cine este mai avantajat sa ... Un om printre oamenii Un om printre oamenii In caz de divorț cu copii minorii cine este mai avantajat sa primeasca custodia copiilor minori,si daca costodia este luata de unul dintre,parinti acesta ... (vezi toată discuția)
Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)
Divorț și custodie copil Szabo edith Szabo edith As dori sa mă informați Cum ar trebui sa procedez pentru a divorța și a obține custodia copilului de un barbat care are grave probleme cu alcoolul. ... (vezi toată discuția)