Bună ziua.
Salariatul poate fi obligat să efectueze 10 zile de concediu de odihnă pe an?
Știu că angajatorul este obligat să acorde 10 zile co consecutive, dar dacă salariatul nu dorește 10 zile consecutive, poate fi obligat? Mulțumesc.
Obligația de acordare a 10 zile consecutive de concediului de odihna este a angajatorului de a asigura posibilitatea, nu a salariatului de a o accepta cu forța.
Singura situație în care angajatorul poate impune efectiv perioada concediului este în cazul programării colective sau individuale stabilite anterior sau dacă salariatul nu a efectuat concediul și acesta riscă să expire (cu acordarea în anul următor).
Art. 148 --> (5) În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Art. 140 --> Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepția situațiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Programare concedii
rrramor
Buna ziua,
va rog sa imi spuneti unde se regaseste obligativitatea angajatorului de a solicita programarea concediilor de odihna.
Care este perioada in care ... (vezi toată discuția)
Concediul
edwe69
de 1 an lucrez la un service,am o vechime de 12 ani in campul muncii iar acum a venit perioada concediilor. patronul spune ca ne da 7 zile lucratoare este ... (vezi toată discuția)