Buna ziua. Acum un an, in Octombrie, un vecin a tras un cablu de curent pe deasupra apartamentului meu. Motivul este ca trebuie sa-si alimenteze niste frigidere la o gradina pe care o are. Cablul este legat de o aerisire si de o teava aflata pe marginea blocului. L-am descoperit acum 2 luni, am fost am discutat cu el si mi-a promis ca o sa-l mute. Dupa 2 luni se afla in aceeasi pozitie. Este legal, ce pot face ca sa mute acel cablu? Multumesc!
Ok, daca nu faceti nimic (instanta, taiat cablu, mutat dvs. cablu, alta actiune ?) nu se va intimpla nimic, daca aveti un vecin cu mult mai putin educat. Din pacate.
Momentan, am facut reclamatie la politie, care nu ma poate ajuta pentru ca nu e de natura penala, urmata de sesizare la primarie. Astept raspunsul lor.
Luati legatura cu intreprinderea de distributie a energiei electrice sinspuneti-le situatia. Stiu ca legea nu permite acest lucru deoarece este o lucrare neasigurata.
florinm.
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Vecinul nu are voie să distribuie energia electrică în construcții care nu fac parte din locuința proprie. Pentru o astfel de lucrare, are nevoie de proiect întocmit de o persoană autorizată ANRE, fapt care implică și eliberarea, în prealabil, a unui certificat de urbanism. Lucrarea trebuie executată tot de persoane autorizate ANRE sau de firme atestate ANRE.
Faceți o sesizare la operatorul de distribuție zonal de energie electrică (Atenție! Nu la furnizor, ci la distribuitor!). Dacă nu se mișcă nimic, faceți sesizare la ANRE. Concomitent, faceți o sesizare la pompieri, întrucât acel cablu, dacă este expus la razele solare pe acoperiș, se poate încălzi puternic în timpul zilei și, dacă este pozat în contact direct cu hidroizolația din carton bituminat a terasei necirculabile, prezintă un real pericol de incendiu. Am așa, o vagă impresie, că vecinul a tras un cablu de tip MYYM (așa-numitul „cablu de prelungitor”), care nu are izolația cu întârziere la propagarea focului și nu este admis pentru utilizare în instalații electrice fixe. Pentru astfel de aplicații, se utilizează cabluri antifoc sau cu întârziere mărită la propagarea focului, care rezistă la proba cu fir incandescent la 960 grade Celsius. Dar cablurile astea sunt foarte scumpe și sunt convins că, după cum ați descris improvizația mizerabilă executată de vecin, acesta este genul de om care se ghidează în viață după celebrul dicton „Lasă, bre, că merge și-așa!”
De regulă, pompierii dau amenzi mari și se mișcă muuuult mai rapid decât ANRE sau OD-ul zonal.
A-propos, grădina aia unde se află frigiderele pe care vrea să le alimenteze, este proprietatea vecinului, sau este adiacentă blocului, făcând parte din domeniul public?
Sincer gradina nu stiu unde se afla, dar cablul este tras pe mai multe blocuri, 2 sau 3. Cablul este negru, ca pe deget de gros, nu stiu daca corespunde antifoc. O sa fac sesizarile necesare.