avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi

Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului. Vezi agenda evenimentului și participă →

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am închiriat recent apartamentul unui domn începând ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am închiriat recent apartamentul unui domn începând ...

Bună ziua! Am închiriat recent apartamentul unui domn începând cu data de 15 august. În 16 august, seara la ora 22, acesta mi-a dat mesaj ca, din motive personale nu mai vrea sa stea în apartament.
Una din clauzele contractului nostru este: ,,Chiriașul are obligaţia sa anunte cu cel puţin 30 de zile fin avans dorința de reziliere a
contractului. În caz contrar îsi asumă pierderea sumei cu titlu de garanţie proporţional cu numărul
de zile de depasire a acestui termen."
În consecinta, i-am returnat doar banii de chirie, iar garanția nu i-am mai dat-o.
El m-a amenințat ca ma da în judecata pentru acest fapt. Are legal ce sa îmi faca, având în vedere ca nu m-a notificat în timpul convenit în contract de plecarea sa?
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: gia382000 , utilizator 10:25, 25 August 2025
Dacă așa prevede contractul, așa se aplica. Contractul trebuie respectat, astfel cum părțile au dorit să îl încheie. Aveți tot dreptul la reținerea garanției.
Cred ca ar trebui sa-l lasati sa se tina de cuvant si sa va dea in judecata. Daca suma in discutie este mai mica sau egala cu onorariul avocatului, nu cred ca ar face-o. Intrebarea care persista este de ce a procedat asa. Succes!
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi să investească instanța : Care mai este atunci rațiunea încheierii unui contract prin care părțile își prevăd atât drepturile, cât și asumarea obligațiilor ? Chiriașul după vizionarea apartamentului a acceptat, a citit contractul, l-a semnat, și a și plătit prețul cuvenit ; Faptul că s-a răzgândit, este doar problema sa...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu înțeleg de ce i-ați mai dat înapoi si chiria pe luna respectivă... dacă statea in loc de 1 zi, o perioadă mai lungă cum ar fi 28 de zile, tot așa procedați?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plus că s-a retras oferta de închiriere, s-a pierdut timp și șansa unui chiriaș hotărât și serios, locatorul trebuie să o ia de la capăt.

mirceabrobonea a scris:

Păi să investească instanța : Care mai este atunci rațiunea încheierii unui contract prin care părțile își prevăd atât drepturile, cât și asumarea obligațiilor ? Chiriașul după vizionarea apartamentului a acceptat, a citit contractul, l-a semnat, și a și plătit prețul cuvenit ; Faptul că s-a răzgândit, este doar problema sa...

Alte discuții în legătură

Am luat un apartament în chirie , am plătit agenția și garanția, ... stefanzaharia1234 stefanzaharia1234 Am luat un apartament în chirie , am plătit agenția și garanția, am mutat toate lucrurile și acum proprietarul s-a răzgândit ca nu vrea sa mai dea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am inchiriat un apartament cu contract inregistrat ... Adina Zehl Adina Zehl Buna ziua Am inchiriat un apartament cu contract inregistrat la anaf totul ok in septembrie 2024 chiria 400 € plus inca 400 garantia. In 26.12.2024 primesc ... (vezi toată discuția)
Cumpărare apartament cu chiriași. la momentul semnării contractului ... mnd123 mnd123 Cumpărare apartament cu chiriași. La momentul semnării contractului de vânzare cumpărare la notar, vânzătorul mi-a spus ca exista un contract cu ... (vezi toată discuția)