avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stau cu sotul si copiii in casa bunicii sotului care ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stau cu sotul si copiii in casa bunicii sotului care ...

Buna ziua stau cu sotul si copii in casa bunicii sotului care este inca in viata dar nu mai are discernamant si matusa are grija de aceasta,dar vrea cheie de la casa unde stau cu sotul si o intretinem si platim taxele si impozitele, iar matusa nu a investit nimic niciodata dar vrea cheie,noi nu vrem sa ii dam pentru ca are un sot care mereu face scandal si nu il vrem in preajma noastra si a copiilor, mentionez ca matusa nu sta cu noi in casa si bunica sta cu ea la bloc avem obligatia sa ii dam cheie? mentionez si faptul ca succesiunea dupa bunicul nu este facuta inca pentru ca nu vrea matusa,si propietar in acte este bunicul sotului care a decedat si pe numele bunicii.Intre timp a murit si tatal sotului in decembrie 2022 deci sotul si fratele sau au ramas mostenitori dupa tatal lor si stiu ca si matusa sotului are drept la mostenire dar cum nu sta si nu a investit nimic niciodata aici pana nu se va face succesiunea nu putem nici noi sa facem acte,si nu vrem sa vina unchiu mereu aici sa faca pe propietarul. Un sfat daca se poate pentru ca vreau sa stiu daca o pot refuza pentru ca nu vreau sa ma trezesc mereu cu el pe langa casa pentru ca e scandalagiu nu ii poti zice nici da-te mai incolo ca face scandal si sare si la bataie. multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2025
Raluca1822, utilizator
Cel mai recent răspuns: Etsy123 , utilizator 20:45, 20 August 2025
Cel mai corect sfat, este să faceti succesiunea.
Nu mătușa decide dacă să se dezbată succesiunea, sau nu.
Dar dacă chiar se opune, se poate cere dezbaterea succesiunii la Judecătorie, și acolo ce se decide de judecător, e literă de lege.
Trebuie dezbatuta sucesiunea dupa bunic si apoi dupa tatal sotului . Dupa bunic, bunica va avea 50% plus 1/4 din jumatatea bunicului , restul de 3/4 se va imparti intre cei doi copii , tatal sotului si matusa . Sotului d-voastra ii revine jumatate din cele 3/4 pe care le va imparti cu fratele lui . Dupa bunica se v-a imparti la fel daca intre timp nu-si va instraina bunurile de care are dreptul sa dispuna cum doreste in timpul vietii . Poate face un contract de intretinere cu fiica ei , act de donatie , etc , in felul acesta sotul d-voastra va ramane cu o parte infima din casa pentru care i se v-a plati o sulta si v-a trebui sa va cautati o alta locuinta . Faptul ca intretineti casa si platiti taxele si impozitele nu va da nici un drept in plus la mostenire iar pentru eventualele investitii facute aveti un drept de creanata . Corect ar fi trebuit sa platiti chirie pentru faptul ca ati fost lasati sa locuiti acolo si pana la urma matusa este cea care are grija de bunica in propria ei locuinta si ar avea tot dreptul sa detina o cheie .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbaterea succesiunii - fara copii ai decedatilor Elena27R Elena27R Buna ziua, Suntem in situatia de a cumpara o casa si terenul aferent care a ramas in urma decesului unor rude, matusa si unchi decedati amandoi acum 1 an. ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu probleme Swamera Swamera Buna ziua. Am o serie de probleme cu o mostenire dupa bunicii mei. Lucrurile stau cam asa: Bunicul a decedat in 2001( nu a lasat vreun testament sau ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa bunici gloriap gloriap Bunicii au murit in urma cu 20 de ani si nu sa facut taxa de succesiune ,bunicii au 5 copii tata fiind cel mai mic am trait in casa cu bunicii,unchiu meu a ... (vezi toată discuția)