avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbaterea succesiunii - fara copii ai decedatilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbaterea succesiunii - fara copii ai decedatilor

Buna ziua,
Suntem in situatia de a cumpara o casa si terenul aferent care a ramas in urma decesului unor rude, matusa si unchi decedati amandoi acum 1 an. Dezbaterea succesiunii vrem sa o facem acum.
Ca mostenitori in viata au ramas fratele matusii, sora unchiului si copiii fratilor matusii. Din ce stim noi terenul pe care este situata casa este pe numele tatalui matusii dar la registrul agricol este adaugat si sotul ei ca a construit casa.
Intrebarea mea este ce drept are sora unchiului si cum se va imparti aceasta mostenire.
Dar daca actele sunt pe numele matusii si unchiului ce cota parte revine fiecarui mostenitor.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri,
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 18:15, 25 August 2011
Un lucru imi este cert pana acum, din ce inteleg si anume faptul ca terenul fiind pe numele tatalui matusii, el este proprietar iar sotul matusii probabil are o autorizatie de constructie si deaceea figureaza la registrul agricol. Acestea fiind spuse eu vad un ca mostenitorii clari fratele matusii si copii acestuia iar sora unchiului ar avea drept asupra constructiei.

Pentru un raspuns mai clar spune-mi te rog cine esti tu in aceasta poveste
Multumesc de raspuns....
Sa va descriu situatia mai pe larg.
Este casa batraneasca unde a crescut bunica mea din partea mamei. Bunica mea a avut 7 frati. Anul trecut a murit si sora ei cea mai mica impreuna cu sotul, ei locuind in acea casa batraneasca.
In momentul de fata din cei 7 frati ai bunicii doar unul mai este in viata, restul fiind decedati. Fratii decedati au la randul lor copii. Eu sunt fiica unuia dintre acesti copii.
Noi vrem sa cumparam aceasta casa cu terenul aferent insa intai mama mea care este fiica bunicii mele, vrea sa deschida dezbaterea succesiunii pt ca cei care sunt in viata nu dispun de mijloacele financiare necesare.
Din ce stim noi locul pe care este casa este pe numele tatalui bunicii mele adica strabunicul meu. Insa la registrul agricol la primarie figureaza ca sotul surorii bunicii mele a contribuit la constructia casei ceea ce este adevarat. Sora sotului surorii bunicii mele este si ea singura in viata. Ma intereseaza cum se va imparti aceasta mostenire si daca acestei surori i se cuvine cota parte.
Va multumesc,

Mai complicat ... nu prea am timp acum , incer sa revin maine cu un raspuns
Prima data va trebui facuta dezbaterea succesiunii de pe urma bunicului decedat. Terenul nu ati spus cum a fost obtiut de bunic.

Daca bunicul a obtinut terenul prin mostenire atunci se imparte 1/4 la bunica si 3/4 la cei 7 copii sau descendentii lor.

Daca terenul a fost cumparat de bunic in timpul casatoriei atunci bunica avea deja 1/2 din teren proprietatea ei si primeste dupa decesul bunicului inca 1/4 iar cei 7 copii restul de 3/4 din jumatatea bunicului.

La decesul bunicii partea ei se imparte egal intre cei 7 copii sau descendentii lor.

Casa, daca a fost contruita in timpul casatoriei de catre unchi se imparte in:
1/2 matusa + 12 din 1/2 unchiului iar sora unchiului 1/2 din 1/2-ea unchiului.

Daca casa a fost contruita de bunic/bunica iar unchiul doar a facut unele imbunatatiri/extinderi, unchiul va avea doar un drept de creanta fata de imbunatatiri iar casa se va imparti egal la cei 7 copii sau la descendentii lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept mostenire ContSters134265 ContSters134265 Matusa mea a decedat si nu are copii. Unchiul poate sa participe la succesiune dupa bunicul meu, avand in vedere ca pe numele lui si cei 6 copii mostenitori, ... (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
Succesiune unchi fara copii. de ce nu i-a revenit unchiului nimic din cota parte la care au renuntat cele 2 surori ale matusi? Epuree Epuree Succesiune unchi fara copii. Nu am inteles clar ce a spus unchiul, dar cam presupun ca asa a fost: matusa mea a murit si nu au lasat testament sau alt act, ... (vezi toată discuția)