avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... La ce sa ma astept la notar? (Succesiune)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

La ce sa ma astept la notar? (Succesiune)

Buna ziua,

In urma decesului sotului meu, am fost la notar pentru succesiune.
Certificatul fiscal a relevat ca sotul meu nu detinea bunuri. Singura dilema este legata de banii pe care el i-a transferat in ziua decesului.
Notarul este de parere ca eu, impreuna cu ceilalti doi mostenitori, am transferat banii si ca acea suma va constitui masa succesorala. M-a anuntat pietareste ca "ne va ustura"... Am luat dosarul si ma voi duce, evident, la alt notar.
Totusi, daca e posibil, as vrea sa stiu la ce sa ma astept.

Inteleg cum este legea, dar, in primul rand mi se pare absurd sa platesc comision pentru niste bani care ulterior au fost folositi pentru inmormantare sau care, in interiorul familiei, au compensat cheltuieli cu spitalizarea, platite din banii avuti in casa.
Acei bani nu provin dintr-o vanzare sau vreo mostenire, ci din pensie.

In al doilea rand, eu nu pot dovedi ora decesului, si nici nu cred ca asa trebuie sa decurga succesiunea, ca si cand suntem anchetati penal. "O sa ne usture..."

Ma puteti ajuta, va rog, cu o parere referitoare la ce sa ma astept, chiar si de la un notar care nu e ghiolban?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Fpc1 , utilizator 18:44, 20 August 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu prea va înțeleg. Dacă soțul dvs nu avea bunuri în patrimoniu la data decesului care este logica dezbaterii succesiunii?Probabil dvs ați adus în discuție sumele de bani respective notarul nu avea de unde sa ghicească...Puteti solicita un certificat de calitate de moștenitor dacă aveți nevoie pt ANRP,legile fondului funciar în ipoteza, în care soțul avea procese pe rol sau dosare admi istrative pt despăgubiri imobile naționalizate etc.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2025
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Ora decesului este menționată în certificatul constatator al decesului
raluk0207, utilizator
Realizez ca m-am aflat in treaba. Nu am nevoie pentru ANRP, fond funciar etc. Stiind ca dupa o anumita perioada succesiunea este mult mai scumpa si stiind ca statul roman iti cere toate documentele posibile, am crezut ca este o idee buna sa fac succesiunea, ca sa am actul daca mi-l va "cere" vreodata statul roman. Nu mi-a fost clar pentru ce, dar am zis ca e bine sa fiu prevazatoare.

Nu i-am adus eu la cunostinta despre banii din cont. Printre documentele necesare succesiunii este si extrasul de cont pe care notarul il va solicita bancii. Asta e practica la cei doi notari la care m-am informat inainte sa ma duc la unul dintre ei.

Ora decesului chiar nu este trecuta in certificatul constatator. Poate parea greu de crezut, dar nu au trecut-o. Nu stiu de ce.

In concluzie, nu ar trebui sa ma mai duc la niciun notar pentru succesiune, fostul sot neavand bunuri imobile si nici dosare la ANRP etc.

Va multumesc
Fpc1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere certificat de mostenitor Florentina_A Florentina_A Cum se procedeaza pentru a obtine un certificat de mostenitor? Este vorba despre un unic mostenitor. Cat de mari sunt taxele? (vezi toată discuția)
Succesiune la notar fodoretelkaeva fodoretelkaeva A-s dori un raspuns la nelamurirea mea: sotul meu a murit in 24 Feb.2o12. In luna iulie sunt citata la succesiune la notar ca mostenitoare dupa sot. la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. mama mea împreună cu cei 3 frați rămași în ... Edy2020 Edy2020 Bună ziua. Mama mea împreună cu cei 3 frați rămași în viata ar dori sa vândă casa, terenurile și pădurea părinților ei. Problema este ca mai au 3 ... (vezi toată discuția)